Neplaćeni poslovi u domaćinstvu čine preko 20 odsto BDP-a Srbije (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2021, 12:49

Neplaćeni poslovi u domaćinstvu čine preko 20 odsto BDP-a Srbije (AUDIO)

"Neplaćeni poslovi u domaćinstvu, koje uglavnom obavljaju žene, vrede 9,2 milijardi evra i čine 21,5 odsto BDP-a Srbije. Ravnopravna preraspodela posla i podrška insitucija kroz usluge u ovome dovešće ne samo do osnaživanja žena već i do opšteg ekonomskog razvoja" rekla je zamenica ambasadorke VB u Beogradu Rebeka Fabrici.

Iz Vlade poručuju da rezultati sprovedenog istraživanja Koordinacionog tela za ravnopravnost polova treba da podstaknu utvrđivanje zakonskih propisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji će obezbediti rodnu ravnopravnost.

"Cilj projekta "Rodno odgovorno upravljanje - preraspodela neplaćenog rada" je kako poboljšati kvalitet života žena, pre svega, i kako uraditi tu preraspodelu neplaćenog rada, imajući u vidu da 90 odsto žena koje traže skraćenje radnog vremena to čini zbog brige o porodici a samo oko 4 odsto muškaraca to čini u istom smislu" izjavila je predsednica Koordinacionog tela Zorana Mihajlović.

Ovo istraživanje, kaže sagovornica, treba da pomogne da se donesu određe odluke, i to je jedan od načina da se borimo protiv stereotipa, da animiramo očeve i pokušamo da napravimo drugačiji balans tog neplaćenog rada. Ovo je i ekonomsko istraživanje koje nam pokazuje koliko vredi taj rad.

"Došlo je vreme da se sav onaj "podrazumevani" a vekovima neplaćeni rad žena naplati, da se vidi koliko svaka žena doprinosi razvoju svog BDP-u tj. društvu i koliko vredi tj. košta ono što je briga o kući i drugima a uglavnom bez ikakvog novca pada na ženska pleća" rekla je ministarka za rodnu ravnopravnost Gordana Čomić.

Srbija je druga zemlja u svetu koja je sprovela analizu neplaćenih poslova u domaćinstvu. Utvrđeno je žene 20 odsto svog vremena posvećuju kućnim poslovima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Neplaćeni poslovi u domaćinstvu čine preko 20 odsto BDP-a Srbije

Izvor: JUGpress.com, 03.Mar.2021, 12:13

BEOGRAD..“Neplaćeni poslovi u domaćinstvu, koje uglavnom obavljaju žene, vrede 9,2 milijardi evra i čine 21,5 odsto BDP-a Srbije. Ravnopravna preraspodela posla i podrška insitucija kroz usluge u ovome dovešće ne samo do osnaživanja žena već i do opšteg ekonomskog razvoja” rekla je zamenica...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.