Nemački ekolozi bi sudskim putem da ospore dozvolu za Severni tok 2

Izvor: B92, 05.Avg.2020, 20:00

Nemački ekolozi bi sudskim putem da ospore dozvolu za Severni tok 2

Hanover -- Nemačka ekološka organizacija Deutsche Umwelthilfe (DUH) zatražila je od suda u Grajfsvaldu ponovno razmatranje dozvole za korišćenje gasovoda Severni tok 2.

Iz kompanije Nord strim 2 Ag poručuju da su taj potez primili k znanju i da će razmotriti tužbu nemačke organizacije.

Ekolozi su izvestili o podnetoj tužbi u saopštenju za javnost.

"DUH zahteva od nadležne Uprave rudarskog nadzora Štralzunda da ovom tužbom uzme u obzir nove naučne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podatke o nekontrolisanom izdvajanju metana i proveri curenja pri vađenju, transportu i preradi prirodnog gasa", objasnila je organizacija, prenosi Sputnjik.

S tim u vezi, kompanija-operator gasovoda „Nord strim 2 Ag“ saopštila je da je upoznata sa njihovim potezom i da će proceniti tužbu nemačke organizacije. Istovremeno je podsetila da je 25. juna, odeljenje u Štralzundu već odbilo zahtev organizacije od 5. marta za reviziju pristanka na projekat.

Inače, kompanija-operator dobila je dozvolu za izgradnju i eksploataciju obalskog i kopnenog dela Severnog toka 2 u nemačkim teritorijalnim vodama u januaru 2018. godine.

Podsetimo, Danska je dala zeleno svetlo za nastavak izgradnje Severnog toka 2 u utorak, pošto danski apelacioni organ za energetiku nije primio žalbu na odluku Danske energetske agencije, kojom je odobreno da kompanija Nord strim – 2AG koristi usidrena plovila tokom izgradnje gasovoda Severni tok 2.

Sada kompanija može da u realizaciji projekta koristi ne samo brodove sa dinamičkim sistemom pozicioniranja, već i sa sidrom, jer trasa na kojoj treba da se završi gasovod prolazi izvan rizične zone kontakta sa hemijskim oružjem zakopanim na dnu Baltičkog mora.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Ekolozi neosnovano tuže Severni tok 2"

Izvor: B92, 06.Avg.2020, 15:32

Berlin -- Nemačka ekološka organizacija Dojče umvelthilfe traži od suda u Grajfsvaldu ponovno razmatranje dozvole za korišćenje gasovoda Severni tok 2...Predsednik komiteta za ekonomiju i energetiku Bundestaga Klaus Ernst smatra da je tužba protiv gasovoda, koji prolazi dnom Baltičkog mora iz...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.