Nemačka kupila zamenske cevi za Severni tok 2: Evo za šta će ih koristiti

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 21:43

Nemačka kupila zamenske cevi za Severni tok 2: Evo za šta će ih koristiti

Nemačka Vlada je od konzorcijuma Severni tok 2 kupila zamenske cevi za oštećeni gasovod Severni tok 2, koji je trebalo da isporučuje ruski gas Nemačkoj.

Koristiće ih za izgradnju infrastrukture pored terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Vlada je kupila nekoliko hiljada cevi da bi zamenila oštećene delove gasovoda i koristiće ih za infrastrukturu pored budućeg plutajućeg terminala, saopštio je u ponedeljak regionalni list Ostze-Cajtung.

"Količina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i cena su tajna"

Portparolka Ministarstva ekonomije potvrdila je izveštaj Ostsee-Zeitunga.

"Ne možemo dati nikakve informacije o količini cevi i troškovima jer su ugovori poverljivi", saopštilo je ministarstvo.

Prema informacijama iz vlade savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija, cevi Severnog toka 2 ukupne dužine 60 kilometara nalaze se u Zasnicu, na ostrvu Rigen.

Ministarstvo je istaklo da su sa prodavcem Severnog toka 2 rešili sva pitanja u vezi sa sankcijama. Takođe je analizirano da li treba pribaviti dokumentaciju, podatke o merenju i stručna mišljenja o gasovodu.

Nemačka gradi terminal u Baltičkom moru

Nemačka želi da izgradi plutajući terminal za tečni gas u blizini ostrva Rigen u Baltičkom moru, koji bi trebalo da obezbedi snabdevanje gasom nakon prekida isporuka iz Rusije.

Gasovod Severni tok 2 trebalo je da udvostruči isporuke ruskog gasa i završen je krajem 2021. godine.

Nemačke vlasti su više puta odlagale izdavanje dozvola za početak radova, a projekat je stavljen na čekanje nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu.

Gasovod je u vlasništvu konzorcijuma sa sedištem u Švajcarskoj, čiji su članovi ruski proizvođač gasa Gasprom sa 51 odsto udela, nemačke energetske kompanije Vintershall Dea i E.ON, francuski Engie i holandski Gasunie.

U septembru prošle godine jedna cev gasovoda je teško oštećena u eksploziji, čiji uzrok još nije saopšten. Evropske vlade sumnjale su u sabotažu od strane "državnog aktera".

Danska, Norveška, Nemačka i Švedska su sprovele istrage, ali njihovi rezultati nisu objavljeni. Vlada je na poslaničko pitanje u Bundestagu odgovorila da ne može da objavi rezultate, pozivajući se na nacionalnu bezbednost, a pridružila joj se i Švedska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.