Svet

Utorak, 18.04.2023.

14:48

Nemačka kupila zamenske cevi za Severni tok 2: Evo za šta će ih koristiti

Nemačka Vlada je od konzorcijuma Severni tok 2 kupila zamenske cevi za oštećeni gasovod Severni tok 2, koji je trebalo da isporučuje ruski gas Nemačkoj.

Izvor: Index.hr / Hina

Nemačka kupila zamenske cevi za Severni tok 2: Evo za šta će ih koristiti
Foto: shutterstock, kasarp studio

Koristiće ih za izgradnju infrastrukture pored terminala za tečni prirodni gas (LNG).

Vlada je kupila nekoliko hiljada cevi da bi zamenila oštećene delove gasovoda i koristiće ih za infrastrukturu pored budućeg plutajućeg terminala, saopštio je u ponedeljak regionalni list Ostze-Cajtung.

"Količina i cena su tajna"

Portparolka Ministarstva ekonomije potvrdila je izveštaj Ostsee-Zeitunga.

"Ne možemo dati nikakve informacije o količini cevi i troškovima jer su ugovori poverljivi", saopštilo je ministarstvo.

Prema informacijama iz vlade savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija, cevi Severnog toka 2 ukupne dužine 60 kilometara nalaze se u Zasnicu, na ostrvu Rigen.

Ministarstvo je istaklo da su sa prodavcem Severnog toka 2 rešili sva pitanja u vezi sa sankcijama. Takođe je analizirano da li treba pribaviti dokumentaciju, podatke o merenju i stručna mišljenja o gasovodu.

Nemačka gradi terminal u Baltičkom moru

Nemačka želi da izgradi plutajući terminal za tečni gas u blizini ostrva Rigen u Baltičkom moru, koji bi trebalo da obezbedi snabdevanje gasom nakon prekida isporuka iz Rusije.

Gasovod Severni tok 2 trebalo je da udvostruči isporuke ruskog gasa i završen je krajem 2021. godine.

Nemačke vlasti su više puta odlagale izdavanje dozvola za početak radova, a projekat je stavljen na čekanje nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu.

Gasovod je u vlasništvu konzorcijuma sa sedištem u Švajcarskoj, čiji su članovi ruski proizvođač gasa Gasprom sa 51 odsto udela, nemačke energetske kompanije Vintershall Dea i E.ON, francuski Engie i holandski Gasunie.

U septembru prošle godine jedna cev gasovoda je teško oštećena u eksploziji, čiji uzrok još nije saopšten. Evropske vlade sumnjale su u sabotažu od strane "državnog aktera".

Danska, Norveška, Nemačka i Švedska su sprovele istrage, ali njihovi rezultati nisu objavljeni. Vlada je na poslaničko pitanje u Bundestagu odgovorila da ne može da objavi rezultate, pozivajući se na nacionalnu bezbednost, a pridružila joj se i Švedska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

10 h

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

5 h

Podeli: