Nemačka daje prednost evropskim avionima, američkih manje od trećine

Izvor: B92, 23.Apr.2020, 17:49

Nemačka daje prednost evropskim avionima, američkih manje od trećine

Berlin -- Nemačka će kupiti 93 "jurofajtera" i 45 F-18s kako bi zamenila lovce-bombardere "tornado", kazala je u utorak ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer.

Usred sve jačih kritika zbog njene odluke da u nabavku uključi F-18, ministarka je rekla za list Zidojče cajtung da će avioni F-18s "poslužiti kao tehnološki most" da nadomeste svojstva koja bi bila izgubljena kada nemački Luftvafe prizemlji flotu zastarelih lovaca-bombardera tipa "tornado".

U ponedeljak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je portparol ministarstva odbrane Nemačke Arne Kolac Johansen rekao da će Nemačka kupiti avione i od evropskih i od američkih proizvođača, a da će "manje od trećine" biti američkih, preneo je portal Difens post.

Da bi penzionisao sadašnju flotu aviona tipa Tornado, Luftvafe mora da održi određenu operativnu sposobnost, pa je ministarka odbrane rekla nemačkim novinama "da se mora reći kako trenutno jedino američki proizvođači nude" sposobnost nošenja nuklearnog oružja.

U pismu parlamentarnom komitetu za odbranu, ministarka je istakla da će avioni koje proizvodi Boing omogućiti Nemačkoj da ispuni svoju dužnost unutar NATO-a jer oni mogu da nose američke atomske bojeve glave.

Trenutno je "tornado" jedini Luftvafeov avion koji je sertifikovan za nošenje nuklearnog naoružanja.

Međutim, ministarka je podvukla da će "jurofajteri" biti "kičma Luftvafea".

Ne očekuje se da će napredni francusko-nemački avion FCAS (Future Combat Air System) biti spreman pre 2040. godine, piše portal.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.