Izvor: Blic, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema ustupaka Rusiji u vezi sa NIS zbog Kosova

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da Srbija neće činiti nikakve ustupke Rusiji u procesu privatizacije NIS-a u zamenu za njenu podršku politici Beograda u procesu određivanja budućeg statusa Kosova.



„Kao što Srbija ne trguje oko Kosova zarad bržeg pristupa Evropi, isto tako Srbija ne trguje oko energetike zarad Kosova. Principijelni stav Ruske Federacije tiče se poštovanja međunarodnog prava, a ne toga da žele da dobiju jeftino NIS", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavio je Đelić agenciji Tanjug. Vicepremijer je istakao da je ruski „Gasprom" ponudio Srbiji da gasovod „Južni potok" bude trasiran preko njene teritorije, i da bi realizacija tog projekta bila važna ne samo zbog energetske stabilnosti već i zato što bi Srbija u bezbednosnom smislu postala važna i za Rusiju i za NATO.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku radna grupa Vlade Srbije za pitanja energetske saradnje sa Rusijom koju predvodi premijer Koštunica formuliše predloge ruskoj strani. „Na nama je da odlučimo da li da potpišemo jedan takav aranžman i svaka odluka koju donesemo biće javna i u skladu sa zakonom. O ovom sporazumu će raspravljati i naš parlament", rekao je Đelić.

Početkom decembra Rusija je ponudila Srbiji sporazum o saradnji u oblasti energetike, koji bi obuhvatao izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju, ulaganje u modernizaciju NIS-a i izgradnju podzemnog skladišta prirodnog gasa u Banatskom dvoru.

I Dinkić protiv ruskog predloga

Ministarstvo ekonomije zatražilo je zvanično od premijera Koštunice da Rusiji predloži da se NIS izuzme iz „gasnog sporazuma" koji je ova zemlja predložila.

- Smatramo da je predlog izuzetno nepovoljan i da ozbiljno ugrožava nacionalne interese zemlje. Ruska strana nam ne nudi gotovo ništa, jer ne daje nikakve garancije da će trasa gasovoda proći kroz Srbiju, a traži da kroz direktnu pogodbu u bescenje dobije NIS - piše u materijalu dostavljenom „Blicu". Koštunici je predloženo da se privatizacija NIS-a izvrši putem javnog tendera, čime bi se postigla cena koja bi bila od pet do osam puta veća od ruske ponude. U Ministarstvu ekonomije smatraju da bi međudržavni sporazum trebalo da se odnosi samo na gasni aranžman. Vladi će danas biti predstavljen predlog radne grupe o Nacrtu sporazuma o saradnji između Srbije i Rusije u oblasti gasne i naftne privrede.

Popović: Sporazum od izuzetne važnosti za Srbiju

Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović izjavio je danas da je sporazum o saradnji u oblasti energetike koji je Vlada Rusije ponudila Srbiji od izuzetne važnosti za zemlju.

"Rusija obezbeđuje više od 90 odsto srpskih potreba za gasom, a i najveće količine nafte na srpskom tržištu su ruskog porekla, pa je prirodno da je sporazum o energetskoj saradnji sa Rusijom od izuzetne važnosti za Srbiju", kazao je Popović agenciji Beta.

On je dodao da je Vlada Srbije na današnnjoj sednici usvojila Platformu za dalje pregovore oko sporazuma o saradnji u naftnoj i gasnoj privredi sa Rusijom, naglasivši da su u njoj navedena sva pitanja koja treba razmotriti "o ovom kompleksnom i važnom sporazumu".

Popović je naglasio i da je nacionalni interes Srbije kao i svake druge zemlje da obezbedi energetsku stabilnost, odnosno sigurno i pouzdano snabdevanje energentima stanovništvo i privredu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.