Neke firme iako ne rade isplaćuju plate, druge čekaju državu

Izvor: B92, 11.Apr.2020, 18:50

Neke firme iako ne rade isplaćuju plate, druge čekaju državu

Ruma -- Mediji su prethodnih dana preneli da je u fabrici "Hutchinson" u Rumi oko 80 radnika dobilo otkaz, što je Tanjugu potvrđeno u Ministarstvu rada.

Predsednik Samostalnih sindikata Ruma govorio je za Tanjug o tome koje su sve fabrike u tom gradu primenile slične mere, a koje su obustavile proizvodnju od početka vanrednog stanja.

U Ministarstvu rada navode da se Odeljenju inspekcije rada u Sremskoj Mitrovici nisu obraćali zaposleni u tom preduzeću, ali da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnici inspekcije rada dobili informaciju da su zaposleni na kolektivnom godišnjem odmoru do 21. aprila i da je početkom meseca bez posla ostao 81 zaposleni.

"Oni su radili na određeno vreme, a otkaz su dobili zbog isteka roka na koji su bili zaključeni ugovori", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rada, gde navode i da je, prema podacima inspekcije, poslednjeg dana marta u ovoj firmi bilo je 1.136 zaposlenih.

O ovome je za Tanjug govorio i predsednik Samostalnih sindikata Ruma Drago Tešić.

"Od ponedeljka ove nedelje, 1.167 radnika, koliko me pamćenje služi, otišlo je na kolektivni godišnji odmor. To će trajati dve nedelje u zavisnosti od situacije kako se bude razvijala na dalje", kaže Tešić za Tanjug.

On ocenjuje da je "ova mera izvrsna".

"Moramo poslušati struku, jer se ovde radi o ozbiljnim stvarima i moramo sačuvati, pre svega, ljudske živote. Jeste da ovo ne odgovara ni radnicima ni privredi, ali ako budemo sačuvali živote, sve ćemo to moći da podignemo", kaže Tešić.

Upitan da li fabrika „Hačinson“ sada radi, kaže da po njegovim informacijama koje je dobio od predsednika sindikalne organizacije u „Hačinsonu“ svi su "oslobođeni" radnih obaveza.

"Svi su oslobođeni, s tim da će, ako to vreme bude dozvolilo, sledeće sedmice jedan broj radnika doći da bi se izvršio remont na mašinama, uz sve mere zdravtstvene zaštite", kaže Tešić.

Govoreći generalno o situacija u privredi Rume, Tešić je nabrojao nekoliko primera koji ilustruju na koji način su se određeni poslodavci organizovali u novonastaloj situaciji, usled epidemije.

Navodi tako da fabrika obuće Insert ne radi od 18. marta, ali da ima indicija da bi mogla da počne da radi od 22. aprila, što, dodaje, zavisi od situacije s epidemijom.

Fabrika kože od ponedeljka je, takođe, na kolektivnom odmoru, mada su oni do sada sve vreme radili uz sve mere zdravstvene zaštite.

Fabrika guma radi gotovo u punom kapacitetu, uz sve mere zdravstvene zaštite.

"Oni su, u skladu sa merama Vlade Srbije, oslobodili žene koje imaju decu do 12 godina, a tamo gde u kancelarijama ima po dvoje, organizovali su tako da jedan dan radi jedan, drugi dan drugi zaposleni", kaže Tešić.

"Sremput" takođe radi, ali su oslobođeni svi koji su u rizičnoj grupi, stariji od 65 godina i radnicima je rečeno da onaj ko strahuje za svoje zdravlje ne mora da dolazi na posao, ali, kako kaže Tešić, i njima će biti plaćeno. Tešić, naime, kaže da je stav Sindikata koji on predstavlja da svim radnicima koji su odsutni s posla, ne svojom krivicom, bude plaćeno sve sto posto, a kad je reč o naknadama za one koji ne žele da dolaze na posao jer strahuju za svoje zdravlje, objašnjava:"I njima će biti plaćeno, samo ćemo sada videti i u kom iznosu. Ima nekoliko varijanti, pošto je ovo vanredno stanje. Ima varijanta korišćenja godišnjeg odmora od prošle godine, ima da se uzme polovina godišnjeg odmora od ove godine, ima da radnik bude upućen na 65 odsto plaćenog odsustva. Opet, sve ćemo videti kako će u kojoj firmi biti urađeno".

Upitan da li će poslodavci imati budžet da isplate plate, bez obzira koji model bude primenjen, Tešić odgovara kroz primer fabrike obuće "Insert", čije su sve prodavnice zatvorene, sve je stopirano, svi nalozi za inostranstvo...

"Po mojim informacijama, veliki broj poslodavaca čeka šta će država reći. Ja se ne bih složio s tim da poslodavac ne može da izdrži 15-20 ili mesec dana, ako uzmemo da može da koristi kolektivni godišnji odmor, pa valjda ima toliko rezerve da može da isplati za mesec dana", navodi Tešić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.