Izvor: B92, 25.Feb.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedovoljne ekonomske slobode

Beograd -- Prema istraživanju američke fondacije Heritidž, Srbija je po ekonomskim slobodama na 109. mestu u konkurenciji 179 zemalja.

Ova fondacija svake godine meri desetak parametara ekonomske klime u zemljama. Neki od tih kriterijuma su poslovna klima, trgovinska, monetarna ili slobode od korupcije. Srbija je i dalje pri dnu lestvice, ali je ovo napredak u odnosu na 2002. godinu, objasnio je direktor Centra Heritidž Teri Miler koji je rezultate istraživanja predstavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Privrednoj komori Beograda.

U još jednom u nizu ekonomskih istraživanja, Srbija je ponovo u društvu afričkih zemalja. U regionu, iza sebe je ostavila Hrtvatsku, ali kategorije ekonomske slobode koje meri Hertridž fondacija bolje su čak i u Makedoniji i Crnoj Gori.

Teri Miler, direktor fondacije i bivši američki diplomata pri UN, kaže da u odnosu na pre osam godina ipak zapaža napredak.

"Postoje tri kategorije ekonomske slobode u kojima mislim da Srbija zaostaje - korupcija, vladavina zakona, imovinsko pravo lošije su nego u drugim evropskim zemljama, a i rigidnija su pravila poslovanja i poslovna klima što otežava profit i uvećava šanse za korupciju", objašnjava on.

"Ali, nesumnjivo ste napredovali i važno je da ne dozvolite da vas svetska kriza vrati unazad, ostanite na tom putu i videćete napredak u budućnosti", poručio je Miler.

Međutim, potpredsednica Delte Milka Forcan ove podatke smatra lošim i kako kaže, razočarana je rezultatima istraživanja.

"Ja lično se osećam depresivno posle ovih podataka, ali to je naša realnost", rekla je ona.

Srbija je, prema ovom istraživanju, na 37. mestu među evropskim zemljama. Među prvih pet najbolje rangiranih su Hong Kong, Singapur i Australija, a najlošije su Severna Koreja i Zimbabve.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija je na 109. mestu po ekonomskim slobodama

Izvor: Economy.rs, 25.Feb.2009

Srbija je prema istrazivanju americke fondacije "Heritedz (Heritage)" na 109. mestu po ekonomskim slobodama od ukupno 179 zemlje, saopsteno je danas u Privrednoj komori Beograda.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.