Sreda, 25.02.2009.

00:54

Nedovoljne ekonomske slobode

Prema istraživanju američke fondacije Heritidž, Srbija je po ekonomskim slobodama na 109. mestu u konkurenciji 179 zemalja.

Izvor: B92

Default images

Ova fondacija svake godine meri desetak parametara ekonomske klime u zemljama. Neki od tih kriterijuma su poslovna klima, trgovinska, monetarna ili slobode od korupcije. Srbija je i dalje pri dnu lestvice, ali je ovo napredak u odnosu na 2002. godinu, objasnio je direktor Centra Heritidž Teri Miler koji je rezultate istraživanja predstavio u Privrednoj komori Beograda.

U još jednom u nizu ekonomskih istraživanja, Srbija je ponovo u društvu afričkih zemalja. U regionu, iza sebe je ostavila Hrtvatsku, ali kategorije ekonomske slobode koje meri Hertridž fondacija bolje su čak i u Makedoniji i Crnoj Gori.

Teri Miler, direktor fondacije i bivši američki diplomata pri UN, kaže da u odnosu na pre osam godina ipak zapaža napredak.

“Postoje tri kategorije ekonomske slobode u kojima mislim da Srbija zaostaje - korupcija, vladavina zakona, imovinsko pravo lošije su nego u drugim evropskim zemljama, a i rigidnija su pravila poslovanja i poslovna klima što otežava profit i uvećava šanse za korupciju“, objašnjava on.

“Ali, nesumnjivo ste napredovali i važno je da ne dozvolite da vas svetska kriza vrati unazad, ostanite na tom putu i videćete napredak u budućnosti“, poručio je Miler.

Međutim, potpredsednica Delte Milka Forcan ove podatke smatra lošim i kako kaže, razočarana je rezultatima istraživanja.

“Ja lično se osećam depresivno posle ovih podataka, ali to je naša realnost“, rekla je ona.

Srbija je, prema ovom istraživanju, na 37. mestu među evropskim zemljama. Među prvih pet najbolje rangiranih su Hong Kong, Singapur i Australija, a najlošije su Severna Koreja i Zimbabve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: