Neće skoro kazne za loše poslodavce

Izvor: B92, 09.Jul.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće skoro kazne za loše poslodavce

Beograd -- Broj radnika u Srbiji koji za svoj rad ne primaju platu ne zna se. O neprimanju plate radnici uglavnom dugo ćute, pa se problem pojavi tek kada izađu na ulice.

Srbiji je, sa razvijenom nekulturom plaćanja i sa nepoštovanjem ugovora, neophodan zakon koji bi krivično kažnjavao poslodavce.

Zakon bi se primenjivao na poslodavce koji ne isplaćuju plate radnicima više od 3 meseca, ocenjuju sindikati i poslodavci dan nakon što je Socijalno-ekonomski savet pokrenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovu inicijativu.

Ni jedni ni drugi, međutim, ne veruju da će do toga doći uskoro.

"To je bio naš predlog koji je bio u opticaju godinama, ali nisu ga čuli, sad je odjedanput dobio taj određeni nivo da bude inicijativa jednog tela i verujem da će krenuti u izradu, u svoju konačnu verziju, mada ja ne verujem da će se to tako završiti, jer previše mušterija ima koji bi bili predmet tog novog člana krivičnog zakona, zato što je to uobičajena praksa u Srbiji", navodi Čanak.

"U 99 odsto slučajeva kada pitamo čoveka - šta si čekao do sada, a on kaže - mislio sam prvo, isplatiće. Drugo, i onako imam problema, dakle ne isplaćuje me gazda još da ja zapitkujem, da tražim, da pretim nekim merama koje mi stoje na raspolaganju to će samo da pogorša situaciju, pa umesto isplaćenih plata mogu da dobijem i otkaz”, kaže Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost.

Tu, kako dodaje, stalno neko meri te stvari, a na žalost, to ide u korist tog poslodavca koji je neodgovoran.

I dok sindikalci ne veruju u brzo usvajanje zakona, poslodavci kažu da se mora voditi računa o razlozima zbog se ne isplaćuju zarade zaposlenima.

"Nije tako jednostavno odrediti da li neko to namerno ne isplaćuje, odnosno ne ispunjava svoje obaveze ne samo u vezi sa platom, već i u vezi sa doprinosima, ili je na to primoran zbog situacije u likvidnosti koja vlada u privredi zbog toga što eventualno čak i država mu je možda dužna neke veće iznose, pa onda jasno pošto nije naplatio svoja potraživanja, onda on ne može ni dalje da plaća", mišljenja je Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Nepoštovanje ugovora i nekultura plaćanja su glavni razlozi zbog kojih je jedan ovakav zakon u Srbiji neophodan, saglasne su i jedna i druga strana, a zakon bi ujedno odvojio dobre od loših poslodavaca.

"Poslodavci koji ispunjavaju svoje obaveze su praktično u jednom neravnopravnom položaju u odnosu na one druge koji se samo često nazivaju poslodavcima, koriste priliku, kako kod nas vlada, kako po pitanju pravosuđa, tako po pitanju inspekcije i svega ostalog, jednostavno love u mutnom i stvaraju svoje prevare na račun neefikasnosti države", smatra Atanacković.

Krivične prijave za poslodavce neplatiše nisu novost ni u regionu ni u Evropi, sličan zakon u Hrvatskoj već se nalazi u Saboru, a u Belgiji je neplaćanje radnika zakonski sankcionisano još pre sto godina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hoće li poslodavci biti kažnjeni?

Izvor: B92, 09.Jul.2011

Beograd -- Sindikati i poslodavci ne veruju da će uskoro biti propisano krivično gonjenje za vlasnike preduzeća koji ne isplaćuju plate radnicima...Iako je inicijativa da se krivično goni poslodavac koji ne isplaćuje zarade više od tri meseca, niko nije siguran da će do toga zaista i doći...Broj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.