Izvor: RTS, 14.Feb.2022, 14:44

Ne pomera se rok za početak e-fiskalizacije, za subvencije se prijavilo 130.000 trgovaca

Pomeranja rokova za prelazak na sistem e-fiskalizacije neće biti. Novi model fiskalizacije već su počeli da primenjuju pojedini trgovinski lanci, a od 1. maja to će morati da učine svi privredni subjeti koji su fiskalni obveznici, izjavio je ministar Siniša Mali prilikom obilaska jednog od nekoliko hiljada objekata koji su prešli na sistem e-fiskalizacije.
Oko 130.000 privrednih subjekata se do sada prijavilo za novi sistem fiskalizacije, a oko 125.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobilo je subvencije – 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po prodajnom mestu, objašnjava resorni ministar.

"Nama trgovcima e fiskalizacija omogućava efikasnije poslovne procese, smanjenje troškova i iz ugla naših kupaca mnogo bržu kupovinu jer se fiskalni račun štampa mnogo brže i značajno je pregledniji", rekla je Violeta Kovačević, generalni direktor "Merkatora S".
Izdavanje fiskalnog računa sa kju-ar kodom i korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, uskoro bi morali da primenjuju svi obveznici fiskalizacije.
Ministar finansija Siniša Mali istakao je da će svi građani pomoću novog sistema moći da pomognu u suzbijanju sive ekonomije na mnogo efikasniji način. 
"Ukoliko skenirate nove fiskalne račune, videćete taj kju-ar kod, odmah imate informaciju da li je račun ispravan ili nije, imate informaciju da li je plaćen porez ili nije", rekao je ministar finansija.
Mali je pozvao firme da se na vreme pripreme za prelazak na novi sistem.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.