Naučnici pokušavaju da shvate šta se dešava: Otkrivena planeta koja ne bi smela da postoji

Izvor: S media, 17.Jun.2013, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici pokušavaju da shvate šta se dešava: Otkrivena planeta koja ne bi smela da postoji

Astronomi su izjavili kako su, koristeći Nasin "Habl" svemirski teleskop, pronašli dokaze da se jedna planeta formira na 12 milijardi kilometara od svoje matične zvezde, što je jednako dvostrukoj razdaljini od Sunca do Plutona.

Ovo otkriće otvorilo je i povećalo broj mogućnosti u planetarnom sistemu u Mlečnom putu. Verovalo se da je za formiranje planete potrebno više desetina miliona godina. Planeta udaljena 12 milijardi kilometara od svoje zvezde trebalo bi da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se formira 200 puta duže od Jupitera, koji je udaljen 800 miliona kilometara od Sunca.

Ali, ono što ovu priču komplikuje jeste da je planeta TW Hydrae stara samo osam miliona godina i ima malu masu.

"Potrebno je da imate kamenje pre formiranja planete. Ali ako ne postoji planeta u procepu i nema prašine veće od zrna peska onda je to novi izazov pred svim stručnjacima iz oblasti astronomije", rekao je lider istraživanja Džon Debis.

*Otkriće koje će promeniti našu svest: Konačno razotkrivena jedna od najvećih tajni svemira

Izvor: b92, S media foto: Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.