Nastavljaju ekspanziju: Kinezi postaju jedini vlasnik rudnika bakra i zlata kod Bora

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljaju ekspanziju: Kinezi postaju jedini vlasnik rudnika bakra i zlata kod Bora

Bor -- Kineska kompanija Ziđin najavila je da će od kompanije Friport Makmoran kupiti donju zonu rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora za 390 miliona dolara.

Time će postati jedini vlasnik tog rudnika, i time znatno povećati resurse oba metala, prenosi Rojters.

Ziđin već ima 100 odsto udela u gornjoj zoni ležišta koju je kupio od kanadskog Nevsuna, a u tom paketu kupovine dobio je i 60,4 procenta donje zone, dok je ostalo pripadalo Friportu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kineska kompanija očekuje da će transakcija biti završena najkasnije 29. februara 2020.

Kako se navodi u podnesku hongkonške berze, Ziđin će platiti Friportu početnih 240 miliona dolara za donju zonu rudnika, plus 0,4 procenta neto prihoda od prodaje kada počne proizvodnja, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 miliona dolara.

Rojters ocenjuje da ovaj potez predstavlja nastavak kupovine rudnih rezrvi kompanije Ziđin koja je stekla uporište na Balkanu ulazeći u Srbiju preuzimanjem RTB Bor 2018. godine, pre nego što je završio kupovinu kompanije Nevsun Resources (rudnik Čukaru Peki) za 1,4 milijarde dolara ove godine.

Navodi se i da će ovaj potez Ziđinu povećati ukupni kontrolisani bakarni resurs za 7,72 miliona tona, ili 15,6 procenata, na 57,24 miliona tona u kapitalu, dok će se njegovi zlatni resursi povećati za 161 tonu, ili za 9,3 procenta.

Očekuje se da eksploatacija gornje zone rudnika Čukaru Peki započne 2021. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ziđin širi poslovanje u Boru, Kinezi kupuju ostatak udela u rudniku “Čukaru Peki”

Izvor: Bor030.net, 04.Nov.2019

Kineska kompanija Ziđin najavila je da će od kompanije “Freeport McMoran” kupiti donju zonu rudnika bakra i zlata “Čukaru Peki” kod Bora za 390 miliona dolara, čime će postati jedini vlasnik tog rudnika, i time znatno povećati resurse oba metala, prenosi Rojters. Ziđin već ima 100 odsto...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.