Izvor: Blic, 31.Okt.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Našim dugom se nelegalno trgovalo

Našim dugom se nelegalno trgovalo

BEOGRAD - Jugoslovenski spoljni dug nije bio legalna hartija od vrednosti, saznaje 'Blic' u beogradskim finansijskim krugovima, pa u skladu sa tim, njime permanentno nije trgovala bilo koja svetska berza, niti je on zvanično bilo gde bio kotiran. Postojalo je svega par brokerskih kuća koje su ga kao takvog prihvatale i pristajale da se njim trguju.

Odluke da se spoljni dug zemlje iznese na sivo međunarodno finansijsko tržište >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uglavnom su bile politički motivisane, i u uskom krugu je dogovarano kada i s kim će se trgovati.

Njegova cena varirala je između 10 i 20 centi za dolar, ali kako izvor 'Blica' navodi, bilo je i perioda kada njegova cena nije postojala, odnosno nije mogla biti realno utvrđena, što je pogodovalo pojedinim privilegovanim firmama i bankarskim grupacijama, koje su tada po izuzetno niskim cenama kupovale jugoslovenski spoljni dug .

Inače, Mlađan Dinkić, guverner Narodne banke Jugoslavije, uspeo je tokom dvodnevnih pregovora sa Londonskim klubom da ukupno zaduženje SRJ prema ovoj grupi poverilaca smanji sa 2,8 na 2,2 milijarde dolara, upravo zahvaljujući isključenju jugoslovenskog duga, koji su otkupili of-šor kompanija braće Karić sa Kipra i Beogradska bankarska grupa, dok je na njenom čelu bila Borka Vučić.

P.R.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.