Naš najpoznatiji izumitelj: Srpskoj maloj privredi dati praktična rešenjaVIDEO

Izvor: B92, 12.Maj.2020, 18:27

Naš najpoznatiji izumitelj: "Srpskoj maloj privredi dati praktična rešenja"VIDEO

Beograd -- Prvi respirator domaće proizvodnje, izum inženjera Instituta "Mihajlo Pupin", predstavljen je javnosti.

To je jedan od 12 projekata koji je dobio podršku Fonda za inovacionu delatnost. Za veoma kratko vreme razvijena su i već su u upotrebi neka druga rešenja, poput nove zaštitne maske, kabine za dezinfekciju, mobilnog pulta za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju...

O značaju ovih ad hok rešenja i inovacijama uopšte, priča neko ko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i sam mnogima bio inspiracija u naučnom i praktičnom radu, profesor Dejan Ilić, naš najpoznatiji inovator, izumitelj više od 600 pronalazaka, od kojih su najpoznatije mikrobaterija i smart kartica. Dr Ilić je na čelu UO Fonda za inovacionu delatnost.

"Uvek sam govorio da u Srbiji ima talentovanog mladog sveta samo ga treba usmeriti", kazao je Ilić za Prvu TV.

"Respirator sigurno nije bauk tema i videlo se da može brzo da se uradi kada se hoće", kaže Ilić. "Fond je tu uradio najmanje, mi smo samo obezbedili sredstva za početak", dodao je.

Potom je posavetovao mlade koji se bave naukom da svoje znanje povežu s privredom.

"Srpskoj maloj privredi treba dati praktična rešenja. Mi nemamo mogućnosti ni vremena da radimo nešto što bi bilo za dobrobit svetske nauke", naglasio je.

"Dajte da pomognemo malim firmama koje sada počinju da rade da im dodamo taj naučni deo ili praktičan deo koji im je potreban kako bi što pre došli do konkretnog proizvoda, koji možda nije najbolji, ali je za srpsku privredu mnogo inovativan i treba nama sad. Ako i nije toliko dobar kao u Nemačkoj, sigurno je dosta jeftiniji, brži i fleksibilniji", kaže Ilić.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.