Nakon 320 godina, najstariji list na svetu se više neće štampati

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 13:15

Nakon 320 godina, najstariji list na svetu se više neće štampati

Najstariji list na svetu, bečki "Viner cajtung", odštampao je svoje poslednje dnevno izdanje skoro 320 godina od osnivanja.

Bečki dnevnik se više neće štampati i prelazi na onlajn izdanje, nakon što je nedavna promena zakona učinila da više ne bude profitabilan kao štampani proizvod, piše londonski "Gardijan".

Zakon, koji je u aprilu usvojila austrijska koaliciona vlada, ukinuo je zakonsku obavezu da kompanije plaćaju za objavljivanje javnih saopštenja u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štampanom izdanju svojih novina, čime je "Viner cajtung" ukinut kao službeni list.

Ova promena je dovela do gubitka prihoda izdavača od procenjenih 18 miliona evra i primorala je list da zatvori 63 radna mesta, uključujući uredničko osoblje sa 55 na 20.

"Viner cajtung" će nastaviti da izlazi u onlajn formatu i gaji nadu da će imati svoje mesečno štampano izdanje, iako je taj plan navodno još u povoju.

Novine, koje su u vlasništvu austrijske vlade, ali su uređivački nezavisne, počele su da izlaze avgusta 1703. i ispratile su 10 careva i 12 predsednika.

U svom prvom izdanju, "Viner cajtung" je obećao da će pružiti direktan prikaz vesti "bez ikakvog govorništva ili poetskog sjaja".

Godine 1768. list je izvestio sa koncerta na kojem je nastupio "posebno talentovan" 12-godišnjak. Zvao se Volfgang Amadeus Mocart.

Kada je Austrija poražena u Prvom svetskom ratu, list je objavio posebno izdanje sa pismom o abdikaciji poslednjeg habzburškog cara, kajzera Karla.

U svom poslednjem dnevnom štampanom izdanju u petak, "Viner cajtung" je objavio uvodnik u kome za sve okrivljuje novi vladin zakon i dodaje: "Ovo su olujna vremena za kvalitetno novinarstvo... Na sve više platformi, ozbiljan sadržaj se bori za pažnju sa lažnim vesti, video snimcima o mačkama i teorijama zavere."

U aprilu je tiraž lista bio samo 20.000 radnim danima, iako se vikendom ovaj broj udvostručavao.

Arnold Švarceneger je bio jedan od poslednjih intervjuisanih, zajedno sa bivšim austrijskim kancelarima Francom Vranickim i Volfgangom Šiselom.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova rekla je austrijskoj novinskoj agenciji APA da "nije zadovoljna situacijom" u listu.

"Mislim da je 'Viner cajtung' igrao dobru ulogu u informisanju ljudi tokom godina", rekla je ona.

Tokom tri veka štampanja, te novine su imale samo jednu prinudnu pauzu. Nakon što je Austrija priključena Hitlerovoj Nemačkoj, list su zatvorili nacisti 1939. godine. Tokom 1945. godine, dok je Austrija još bila pod okupacijom saveznika, ponovo je počeo da se štampa.

Smatra se da je sada najstariji preživeli list na svetu nemačka publikacija "Hildeshajmer algemajne caitung", koji je prvi put izašao 1705. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.