Najveći gubitak radnih mesta od 1939. godine: Stopa nezapolenosti skočila na 14,7 odsto

Izvor: B92, 08.Maj.2020, 16:36

Najveći gubitak radnih mesta od 1939. godine: Stopa nezapolenosti skočila na 14,7 odsto

Njujork -- Američka ekonomija je samo u aprilu izgubila 20,5 miliona radnih mesta, pri čemu je stopa nezaposlenosti skočila na 14,7 procenata.

Ovo je daleko najveći gubitak radnih mesta od 1939. godine, kada je država počela da evidentira ove podatke, izveštava CNN Biznis.

Aprilski pad broja radnih mesta predstavlja nastavak trenda oštrog smanjenja radne snage koji je započet u martu, kada su poslodavci otpustili 870.000 zaposlenih.

Obim ugašenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnih mesta u navedena dva meseca više nego dvostruko nadilazi broj od 8,7 miliona radnih mesta izgubljenih tokom globalne finansijske krize, navodi CNN.

Američka televizijska stanica ističe da mnogobrojnim Amerikancima, koji su tokom finansijske krize 2008. izgubili posao i svoje domove, ovaj trenutak ponovo otvara stare rane, nakon što su im bile potrebne godine da se oporave od tih problema.

Stopa nezaposlenosti je u aprilu porasla na 14,7 procenata, što je njen najviši nivo od 1948. godine, kada je Kancelarija za statistiku tržišta rada počela da beleži ove podatke.

Poslednji put je stopa nezaposlenost u SAD bila na tako visokom nivou za vreme Velike depresije, kada je ona dostigla vrhunac od 24,9 procenata 1933. godine, napominje CNN.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.