Svet

Petak, 08.05.2020.

16:00

Najveći gubitak radnih mesta od 1939. godine: Stopa nezaposlenosti skočila na 14,7 odsto

Američka ekonomija je samo u aprilu izgubila 20,5 miliona radnih mesta, pri čemu je stopa nezaposlenosti skočila na 14,7 procenata.

Izvor: Tanjug

Najveći gubitak radnih mesta od 1939. godine: Stopa nezaposlenosti skočila na 14,7 odsto
Foto: Depositphotos, oneinchpunch

Ovo je daleko najveći gubitak radnih mesta od 1939. godine, kada je država počela da evidentira ove podatke, izveštava CNN Biznis.

Aprilski pad broja radnih mesta predstavlja nastavak trenda oštrog smanjenja radne snage koji je započet u martu, kada su poslodavci otpustili 870.000 zaposlenih.

Obim ugašenih radnih mesta u navedena dva meseca više nego dvostruko nadilazi broj od 8,7 miliona radnih mesta izgubljenih tokom globalne finansijske krize, navodi CNN.

Američka televizijska stanica ističe da mnogobrojnim Amerikancima, koji su tokom finansijske krize 2008. izgubili posao i svoje domove, ovaj trenutak ponovo otvara stare rane, nakon što su im bile potrebne godine da se oporave od tih problema.

Stopa nezaposlenosti je u aprilu porasla na 14,7 procenata, što je njen najviši nivo od 1948. godine, kada je Kancelarija za statistiku tržišta rada počela da beleži ove podatke.

Poslednji put je stopa nezaposlenost u SAD bila na tako visokom nivou za vreme Velike depresije, kada je ona dostigla vrhunac od 24,9 procenata 1933. godine, napominje CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: