Izvor: RTS, 23.Sep.2021, 21:16

Najnovijom investicijom u Šimanovcima Italija postaje drugi spoljnotrgovinski partner Srbije

U Šimanovcima je otvoren najmoderniji pogon za proizvodnju i punjenje tehničkih gasova italijanske kompanije “Siad Istra-benc“. Investitor je u taj potpuno automatizovani centar uložio 16 miliona evra sa planom za dodatno ulaganje u naredne dve godine još četiri miliona evra. Ta investicija omogućila je jeftinije i dostupnije punjenje boca u Srbiji, umesto u Sloveniji kao što je bilo do sada. Takođe, otvara se mogućnost izvoza gasa u medicinske svrhe, industriju i domaćinstva. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Najnovijom investicijom Italija postaje drugi spoljnotrgovinski partner Srbije sa 1.600 firmi koje zapošljavaju 50.000 radnika i koje sa pet i po odsto učestvuju u bruto domaćem proizvodu naše zemlje.

Prema rečima predstavnika Konfidustrije asocijacije italijanskih industrijalaca, Srbija će biti mesto gde će se italijanske kompanije dugoročno pozicionirati u sve izazovnijem svetu.
"Moram da zahvalim Srbiji i predsedniku Vučiću na izuzetnoj posvećenosti za privlačenje investitora, a posebno na pomoći koju je Srbija uputila Italiji u vreme nejveće kovid krize. Mi vidimo Srbiju kao strateškog partnera i mesto gde ćemo biti dugoročno jer se svet ubrzano menja i bezbednost informacija postaje krucijalna", istakao je Patricio dei Tos, predsednik Konfidustrije Srbija.
Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji navodi da primećuju da Srbija kao Italija ubrzano napreduju u ovoj godini, a posebno srpski sektor inovativnih tehnologija.
"U prvih sedam meseci ove godine trgovinska razmena dve zemlje porsla je za 27 odsto. Konkurencija u svetu je sve veća i svet mora da se prilagodi novoj normalnosti pa će već sledećeg meseca biti novi susret privrednika u organizaciji italijanske ambasade", naveo je Lo Kašo.
Uz ocenu da je pogon Istrabenca napravljen u rekordnom roku, italijanski investitori čekaju još samo inspekciju, koja je već trebalo da da tehničku dozvolu. Od ministarke je stiglo obećanje da će taj deo posla biti završen što pre.
"Ogroman je posao koji radi tim predsednika naše Republike, pogotovo da se pre svega stvore uslovi za investicionu klimu u republici Srbiji, ali i da se pored toga omogući svim investitorima da mogu da rade u izuzetnim uslovima i da im država omogućava jednu tržošnu utakmicu", izjavila je Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.
Uz podsećanje na period pandemije i značaja proizvodnje medicinskog gasa i kiseonika koji je italijanska kompanija isporučivala bolnicama dodeljena su i priznanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.