Najbolje prošli sremski vinogradi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2012, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolje prošli sremski vinogradi

NOVI SAD -

U pojedinim vinogradarskim rejonima u Srbiji uveliko je počela berba ranih sorti grožđa, a proizvođači najavljuju da će se i kasne sorte brati bar desetak dana ranije nego što je uobičajeno, zbog visokih temperatura i male količine padavina.

Procenjuje se da će rod grožđa, u zavisnosti od rejona, biti manji od 10 do 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu jer su plodovi pretrpeli veoma jake zimske i pozne prolećne mrazeve, dok su u toku jula i avgusta bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izloženi visokim temperaturama, uz male količine padavina.

Prema informacijama sa terena, u Sremskom i Timočkom vinogradarskom rejonu je krenula berba ranih sorti kao što su šardone, sovinjon beli, burgundac crni, game....

Situacija je slična u ostalim rejonima kada su u pitanju rane sorte vinove loze, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Govoreći o očekivanim prinosima, stručnjaci ističu da su, u vinogradarskim rejonima Vojvodine, najmanja oštećenja od mraza pretrpeli vinogradi u Sremu, gde je procena da će rod biti smanjen za 10 do 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U rejonu Subotičko - horgoške peščare očekuje se manji prinos za oko 40 odsto.

U nižim delovima Banatskog rejona, u dolini reke Tise, prinosi bi kod sorti muskat otonel, sovinjon beli, šardone, merlo mogli da budu manji za 50 do 70 odsto, dok je kod sorte kaberne sovinjon očekivano smanjenje prinosa za oko 30 odsto.

U višim delovima Banatskog rejona (Gudurica i Vršački breg) oštećenja od mraza su manja i rod bi na ovim lokacijama mogao da bude manji za oko 25 odsto.

U vinogradarskim rejonima centralne Srbije i Kosova i Metohije, zbog brežuljkastih terena gde se nalaze vinogradi, prinosi ne bi trebalo da budu znatnije smanjeni.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za 2011. godinu, Srbija ima 56.434 hektara pod vinovom lozom. U odnosu na 2010, kada je evidentirano 57.103 hektara, površine pod vinovom lozom su manje za 1,17 odsto.

Ukupan broj rodnih čokota je oko 275 miliona, a prosečan prinos po čokotu je 1,2 kilograma.

Na osnovu podataka RZS, proizvodnja grožđa se u 2011. kretala oko 330.122 tona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.