Nagli skok CENE PARADAJZA na srpskim pijacama

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2019, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagli skok CENE PARADAJZA na srpskim pijacama

Na Gradskoj tržnici u Jagodini, najvećoj u Pomoravlju i tom delu Srbije, cena paradajza je u poslednjih pet dana porasla za čak 70 dinara!

U zavisnosti od kvaliteta košta između 80 i 140 dinara za kilogram.

Cena na beogradskim pijacama trenutno je oko 200 dinara dok čeri-paradajz košta i do 450 dinara. Visoka cena tog povrća za ovo doba godine prouzrokovana je ovogodišnjom kasnom berbom.

Stručni savetnik za semenarstvo u Institutu za ratarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i povrtarstvo u Novom Sadu Adam Takač kaže da će paradajza u ponudi biti više od sredine avgusta i da će pojeftiniti bar četiri puta u odnosu na sadašnju cenu jer stiže iz bašta na otvorenom polju.

On je rekao da su biljke paradajza krajem proleća i početkom leta bile izložene nepovoljnim vremenskim prilikama, niskim temperaturama, visokoj vlazi, pa zatim naglim visokim temperaturama zbog čega cvetovi na prvom i drugom nivou cvetne grane nisu oprašeni, a rod se odmetnuo tek na trećem i četvrtom nivou.

- Klimatski uslovi pomerili su vegetaciju za dve nedelje pa će paradajza biti više i pojeftiniće četiri do pet puta u odnosu na sadašnju cenu od 15. do 20. avgusta - rekao je Takač.

Dodao je da su bele žile koje se često nalaze u paradajzu posledica previsokih temperatura i nedostatka kalcijuma i magnezijuma.

Idelna dnevna temperatura za paradajz je, prema njegovim rečima, od 25 do 27 stepeni Celzijusa, a noćna do 14 stepeni, a takvih je do sada bilo malo. Takač je rekao da će ove godine biti loš prinos pasulja i ako nije zalivan biće prepolovljen rod, dok je paprika u dobrom stanju, ali će takođe kasniti rod.

Pogledajte rezultate

Krenuo je da čisti bojler i zanemeo od ŠOKA kada je video šta je sve pronašao u njemu (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.