Nafta se povlači, odustaje li Tramp od velikog sporazuma?

Izvor: B92, 08.Maj.2018, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta se povlači, odustaje li Tramp od velikog sporazuma?

Njujork/London -- Cene nafte su se povukle sa najvišeg nivoa zabeleženog u poslednje tri i po godine.

Nafta se povukla uoči odluke američkog predsednika Donalda Trampa o tome da li će SAD istupiti iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Cena naftnih fjučersa je pala u Njujorku za 1,5 odsto, izveštava agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u junu pojeftinila je čak za 1,06 dolara na 69,67 dolara za barel na današnjem trgovanju na robnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << berzi Njujorku, nakon jučerašnjeg poskupljenja od 1,01 dolara na 70,73 dolara. Ukupan obim trgovanja bio je oko 10 procenata ispod 100-dnevnog proseka.

Severnomorska nafta "brenta" za julske isporuke oslabila je za 64 centa na 75,53 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, posle jučerašnjeg skoka od 1,7 odsto na 76,17 dolara.

"Danas je najvažniji događaj u ovoj nedelji. Investitori će sa pažnjom pratiti odluku Donalda Trampa o Iranu", kaže tržišni analitičar londonske brokerske kuće "Tink Markets", Naem Aslam.

Porast cena nafte poslednjih nedelja izazvan je spekulacijama vezanim za sudbinu nuklearnog sporazuma potpisanog u julu 2015. godine između zapadnih sila i Irana, kao i narastanjem geopolitičkih tenzija u drugim delovima Bliskog istoka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nafta pala sa troipogodišnjeg maksimuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2018

Cene nafte su se danas povukle sa najvišeg nivoa zabeleženog u poslednje tri i po godine, uoči odluke američkog predsednika Donalda Trampa o tome da li će SAD istupiti iz nuklearnog sporazuma sa Iranom...Cena naftnih fjučersa je pala u Njujorku za 1,5 odsto, izveštava agencija "Blumberg"...Američka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.