Izvor: Blic, 29.Sep.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta pojeftinila dok se finansijska kriza širi na Evropu

Sirova nafta je danas na svetskim berzama pojeftinila za više od tri dolara po barelu usled jačanja američke valute, kao i znakova da se finansijska kriza širi iz SAD na Evropu.



Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 3,55 dolara, na 103,34 dolara po barelu, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila 3,36 dolara, na 100,18 dolara za barel, preneo je Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Vlade Belgije, Holandije i Luksemburga su se angažovale u pokušaju spasavanja belgijsko-holandske bankarske grupacije "Fortis", Britanija je nacionalizovala banku "Bredford end Bingli", dok se u Vašingtonu američki Kongres sprema da glasa o 700 milijardi dolara vrednom planu vlade za spasavanje ugroženih domaćih banaka.

Evro je danas izgubio dva odsto na vrednosti u odnosu na dolar usled toga što se finansijska kriza proširila izvan granica SAD. Američka valuta je ojačala nakon što se pokazalo da bi plan spasavanja finansijskog sektora uskoro mogao da bude prihvaćen.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nafta pojeftinila, finansijska kriza se širi

Izvor: Mondo, 29.Sep.2008

Sirova nafta je na svetskim berzama pojeftinila za više od tri dolara po barelu usled jačanja američke valute, kao i znakova da se finansijska kriza širi iz SAD na Evropu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.