Izvor: B92, 01.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na snazi Sporazum o slobodnoj trgovini Albanije i Kosova

Tirana -- Sporazum o slobodnoj trgovini Albanije i Kosova stupio je u ponedeljak na snagu, javila je albanska novinska agencija ATA. Prema izvorima iz albanskog ministrastva ekonomije, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kosovom je "još jedan konretan korak Albanije u povećanju trgovine bez carina sa zemljama u regionu, privlačenju investicija i integraciji albanskog tržišta u regionalno i evropsko tržište". Sporazumom Kosova i Albanije odmah će biti liberalizovano 50 odsto trgovinske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << robe, dok će u narednih šest godina postupno biti liberalizovano 90 odsto trgovine dve zemlje.

Ministar ekonomije Albanije Arben Maljaj, kako prenosi ATA, kazao je da su do sada potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini sa Makedonijom i Hrvatskom i da se očekuje da će u ovoj godini biti potpisani i sporazumi sa Srbijom i Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom, Bugarskom i Moldavijom.

Bivši specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija na Kosovu Mihael Štajner i ministar privrede Albanije Arben Maljaj potpisali su 7. jula u Prištini Ugovor o slobodnoj trgovini između Kosova i Albanije. Ugovor, prema Rezoluciji 1244 SB UN, spada u nadležnost UNMIK-a. Tokom ovog procesa su konsultovani Komisija EU u Briselu i sediste UN u Njujorku. Ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gora Goran Svilanović kritikovao je tada potpisivanje šporazuma o slobodnoj trgovini između Kosova i Albanije i naglasio da je taj čin protivan međunarodnim dokumentima koji na Kosovu garantuju integritet SCG. "Naš je stav da je to protivno Rezoluciji 1244 i ustavnom okviru za Kosovo", kazao je Svilanović i istakao "da je to izvan nadležnosti kosovskih organa".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.