Na prodaju fabrika bakarnih cevi u Majdanpeku, šta će biti sa 400 radnika

Izvor: RTS, 21.Jan.2020, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na prodaju fabrika bakarnih cevi u Majdanpeku, šta će biti sa 400 radnika

Oko 400 radnika Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku od nove godine je na prinudnom odmoru i njihov dalji status u firmi, kako sami kažu, za sada je nejasan. To preduzeće, koje je bilo jedno od najprofitabilnijih u Srbiji u oblasti prerade bakra, pre petnaest godina privatizovala je ruska kompanija "UGMK Holding".
Prema zapisniku sa vanredne skupštine akcionara, objavljenom na sajtu Fabrike bakarnih cevi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << firma je krajem prošle godine promenila naziv i osnovnu delatnost iz proizvodne u trgovinsku.

Razlozi za promenu su, kako navodi rukovodstvo, gubici u poslovanju i prilagođavanje tržištu. Prošle nedelje doneta je i odluka o sprovođenju socijalnog programa. Sve to je uznemirilo radnike.
"Ovo je veoma teška i mučna situacija, s tim što se se taj sam proces odvijao bez najave, faktički nije bilo najave da će se tako nešto dogoditi. Ovom odlukom o novoj sistematizaciji gde se planira da dvanaest radnika ostane da radi u fabrici, faktički bez posla ostaće nekih 280 radnika koji su stalno zaposleni i gde će se sprovesti socijalni program i 80 do 100 radnika koji su bili upošljeni na privremenim i povremenim poslovima", ističe Vladimir Salković, predsednik Industrijskog sindikata fabrike "Bakarne cevi a. d. Majdanpek".
U Majdanpeku danas živi oko 5.000 stanovnika. Većina zaposlenih radi u rudarsko-metalurškom kompleksu, rudniku bakra i fabrici bakarnih cevi.
Ovakav razvoj situacije je, kažu građani, strašan i veliki.
"Lokalna samouprava pomno prati dešavanja u fabrici bakarnih cevi. Svakako smo najviše zabrinuti za sudbinu tih radnika i njihovih porodica. Prema našim informacijama, za kupovinu fabrike bakarnih cevi bila je zainteresovana jedna grčka kompanija i opština, lokalna samouprava može pomoći u tom smislu u pronalaženju novih partnera koji su zainteresovani za kupovinu fabrike bakarnih cevi", poručuje Nikola Naunović, predsednik Skupštine opštine Majdanpek.
U ovom trenutku izvesno je samo to da je fabrika na prodaju, da proizvodnje u januaru nema i da su radnici i dalje na prinudnom odmoru. Na pitanje kako će fabrika nastaviti poslovanje, za sada nema zvaničnih odgovora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.