Na Forumu zaključeni ugovori na preko 14 milijardi dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Forumu zaključeni ugovori na preko 14 milijardi dolara

SANKT-PETERBURG - Na trodnevnom 12. Međunarodnom ekonomskom forumu, koji je danas završen u Sankt-Peterburgu, zaključeni su ugovori čija je ukupna vrednost 14,6 millijardi dolara, izjavila je danas ministar za regionalni razvoj Rusije Elvira Nabiulina.

Prema njenim rečima, ukupno je zaključeno 17 velikih poslova, a u odnosu na prošlu godinu, ukupna suma ugovorenih poslova veća je za 1,1 milijardu.

Na završnoj konferenciji za novinare, Nabiulina, koja je i predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizacionog komiteta Foruma, izrazila je zadovoljstvo njegovim radom i rezultatima.

Po broju i statusu učesnika, broju konferencija, okruglih stolova i dvostranih sastanaka, Forum postaje važan događaj ne samo za Rusiju, već i za druge zemlje, rekla je ruska ministarka.

Bivši ministar za ekonomski razvoj, a sada čelnik ruske "Zberbanke" German Gref ocenio je da je reprezentativnost Foruma pokazatelj zrelosti ruske elite i vlasti i da postaje sve privlačniji.

Osnivač i predsednik Svetskog ekonomskog foruma u Davosu Klaus Švab rekao je da je saradnja između dva foruma odlična i da donosi rezultate, a da su inostrani biznismeni bili veoma zainteresovani za teme o kojima se razgovaralo u Sankt-Peterburgu.

Jučerašnji, prvi dan zvaničnog dela Foruma bio je posvećen izlaganjima i diskusijama o najaktuelnijim ekonomskim pitanjima na globalnom nivou - energetici, krizi u proizvodnji hrane, klimatskim promenama.

Danas je programom bio predviđen "ruski dan" i diskusije su bile usmerene na strategiju razvoja ruske privrede do 2020. godine i koncepciju razvoja koju je ruski predsednik Dmitrij Medvedev označio kao "četiri I" - razvoj institucija, inovativni razvoj, unapređenje infrastrukture i jačanje investicija.

Analizirani su potencijali ruske privrede, kao i uloga Rusije u globalnoj ekonomiji, zadaci koje je postavila u narednih 12 godina i njena strategija u spoljnim ekonomskim odnosima, a bilo je reči i o malom biznisu.

Uvodno izlaganje podneo je prvi zamenik ruskog premijera Igor Šuvalov koji je rekao da bi, ako bi bio preduzetnik, 2020. godine izabrao "za svoju lozinku" da se napredak postiže partnerstvom sa Rusijom.

Šuvalov je izrazio uverenje da će Rusija već krajem ove godine po obimu postati šesta privreda u svetu.

Prvi vicepremijer u vladi kojom od 8. maja rukovodi donedavni predsednik Rusije Vladimir Putin, naveo je da su ključni problemi koje je potrebno rešiti za uspešan razvoj Rusije oslobađanje od psihologije "jurenja" za Zapadom, izbegavanja "energetske klopke" - kada se bogatstvo resursima negativno odražava na socijalno-ekonomski razvoj, angažovanje kvalitetnih i mladih kadrova, rešavanje problema nezdravog načina života nacije i ograničenje štetnog uticaja države na ekonomiju.

Prema podacima organizatora, u "severnoj ruskoj prestonici" na Forumu je ovog puta učestvovalo oko 10.000 ljudi.

U Sankt-Peterburg stigle su 74 zvanične delegacije, 2.200 učesnika i 800 novinara, a tokom dvodnevnog rada, održane su dve plenarne konferencije, 13 okruglih stolova i 11 konferencija, na kojima je nastupilo 256 učesnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ruski BDP se udvostručuje do 2020.

Izvor: B92, 09.Jun.2008, 11:37

Sankt Peterburg -- Vrednost ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2020. godine trebalo bi da se udvostruči, na oko tri biliona dolara, kažu u Goldman Saču..."To je naša, konzervativna, ocena rasta ruskog BDP-a", naveo je direktor grupe za ekonomska istraživanja poznate investicione banke Goldman...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.