NS: Rusi zaboravili rafineriju

Izvor: B92, 11.Sep.2011, 04:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Rusi "zaboravili" rafineriju

Novi Sad -- Otkako je ruska kompanija Gaspromnjeft postala vlasnik Naftne industrije Srbije, mnogo toga se promenilo.

Ipak, kada je Rafinerija nafte u Novom Sadu u pitanju, gotovo sve je ostalo nepromenjeno.

U ovoj rafineriji se radi, dakle neće biti zatvaranja postrojenja, što je na početku opterećivalo zaposlene, ali neće biti ni velikog ulaganja.

Naime, još pre gotovo dve godine u NIS-u su naglasili da u Rafineriju nafte u Novom Sadu neće biti uložena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << značajna sredstva u modernizaciju postrojenja te da je izvesno da neće biti iskorišćeni svi njeni kapaciteti jer je u ovom regionu dovoljno prerađivačkih kapaciteta, već ih je nekoliko zatvoreno, a ponuda je veća od tražnje.

Tek traže licence

U NIS-u ističu da se za rafineriju u Novom Sadu sada proučava mogućnost proizvodnje baznih ulja, a radi se s davaocima licenci, kao i potencijalnim partnerima. Nakon preciziranja tehničko-ekonomskih rezultata, moći će da se govori o mogućnosti povećanja prerade nafte u novosadskoj rafineriji, a rezultati bi mogli biti poznati krajem ove ili početkom sledeće godine.

Investicionim programom planirana je modernizacija pančevačke rafinerije, dok je za novosadsku planirano ulaganje minimalno, odnosno planirano je investiranje samo u blending ulja.

Upravo to je i učinjeno, pa se i sada, kao i pre dve godine, u novosadskoj rafineriji radi, ali uz znatno smanjene kapacitete. Naime, godišnji kapacitet ove rafinerije je oko dva miliona tona, dok je sadašnji obim prerade oko 300.000 tona.

Smanjeni obim proizvodnje doveo je i do smanjenja broja zaposlenih u novosadskoj rafineriji. Dok je pre dve godine u njoj bilo oko 1.000 radnika, sada ih je upola manje.

Treba reći da smanjenje broja radnika u ovoj rafineriji nije usamljen slučaj jer je broj zaposlenih, otkako je Gasporomnjeft postao većinski vlasnik NIS-a, značajno smanjen na nivou cele kompanije. Budući da su uz otpremnine iz NIS-a prvo odlazili administrativni radnici, moglo bi se reći da su, pošto je sada u Rafineriji u Novom Sadu 500 zaposlenih, uglavnom ostali radnici u proizvodnji.

Ulaganja u Rafineriju u Novom Sadu ima, a uglavnom su usmerena ka ekološkim projektima. Ulaženo je u monitoring zaštite životne sredine, kao i mere rekultivizacije i sanacije zauljenog zemljišta, a među najznačajnijim projektima su sanacija i rekonstrukcija sistema uljne kanalizacije, kao i ugradnja kontinualnih merača za merenje imisije.

U toku su sanacija i rekonstrukcija postrojenja za tretman otpadnih voda, kao i ispitivanje zagađenog zemljišta korišćenjem nove, geoelektrične metode. U pripremi je usaglašavanje Akcionog plana zaštite životne sredine s nadležnim ministarstvom, nakon čega će biti definisane dugoročne aktivnosti na planu zaštite životne sredine u ovom proizvodnom pogonu NIS-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.