Izvor: TvojPortal.com, 10.Sep.2011, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za novosadsku Rafineriju gotovo pa ništa para

/dnevnik.rs/ Otkako je ruska kompanija „Gaspromnjeft” postala vlasnik Naftne industrije Srbije, mnogo toga se promenilo, ali je, kada je Rafinerija nafte u Novom Sadu u pitanju, gotovo sve ostalo nepromenjeno.


U ovoj rafineriji se radi, dakle neće biti zatvaranja postrojenja, što je na početku opterećivalo zaposlene, ali neće biti ni velikog ulaganja. Naime, još pre gotovo dve godine u NIS-u su naglasili da u Rafineriju nafte u Novom Sadu neće biti uložena značajna >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << sredstva u modernizaciju postrojenja te da je izvesno da neće biti iskorišćeni svi njeni kapaciteti jer je u ovom regionu dovoljno prerađivačkih kapaciteta, već ih je nekoliko zatvoreno, a ponuda je veća od tražnje. Investiocinim programom planirana je modernizacija pančevačke rafinerije, dok je za novosadsku planirano ulaganje minimalno, odnosno planirano je investiranje samo u blending ulja.
Upravo to je i učinjeno, pa se i sada, kao i pre dve godine, u novosadskoj rafineriji radi, ali uz znatno smanjene kapacitete. Naime, godišnji kapacitet ove rafinerije je oko dva miliona tona, dok je sadašnji obim prerade oko 300.000 tona. U NIS-u ističu da se sada u Rafineriji u Novom Sadu proizvode rafinati (sirovina za bazna ulja), te putni i industrijski bitumen, mazut i kerozin, a i u narednoj godini je plan sličan jer se planira proizvodnja rafinata, bitumena, mazuta i dizela D-2.
Ipak, smanjeni obim proizvodnje doveo je i do smanjenja broja zaposlenih u novosadskoj rafineriji. Dok je pre dve godine u njoj bilo oko 1.000 radnika, sada ih je upola manje. Treba reći da smanjenje broja radnika u ovoj rafineriji nije usmaljen slučaj jer je broj zaposlenih, otkako je „Gasporomnjeft” postao većinski vlasnik NIS-a, značajno smanjen na nivou cele kompanije. Da li će se broj radnika u novosadskoj rafineriji i dalje smanjivati za sada se ne može precizno reći jer je i dalje u toku realizacija «programa dobrovoljnog odlaska iz kompanije. Budući da su uz otpremnine iz NIS-a prvo odlazili administrativni radnici, moglo bi se reći da su, pošto je sada u Rafineriji u Novom Sadu 500 zaposlenih, uglavnom ostali radnici u proizvodnji.
Ulaganja u Rafineriju u Novom Sadu ima, a uglavnom su usmerena ka ekološkim projektima. Ulaženo je u monitoring zaštite životne sredine, kao i mere rekultivizacije i sanacije zauljenog zemljišta, a među najznačajnijim projektima su sanacija i rekonstrukcija sistema uljne kanalizacije, kao i ugradnja kontinualnih merača za merenje imisije. U toku su sanacija i rekonstrukcija postrojenja za tretman otpadnih voda, kao i ispitivanje zagađenog zemljišta korišćenjem nove, geoelektrične metode. U pripremi je usaglašavanje Akcionog plana zaštite životne sredine s nadležnim ministarstvom, nakon čega će biti definisane dugoročne aktivnosti na planu zaštite životne sredine u ovom proizvodnom pogonu NIS-a.
D. Mlađenović
Tek traže licence
U NIS-u ističu da se za rafineriju u Novom Sadu sada proučava mogućnost proizvodnje baznih ulja, a radi se s davaocima licenci, kao i potencijalnim partnerima. Nakon preciziranja tehničko-ekonomskih rezultata, moći će da se govori o mogućnosti povećanja prerade nafte u novosadskoj rafineriji, a rezultati bi mogli biti poznati krajem ove ili početkom sledeće godine.

ekonomijaSrbijaGaspromnovosadska rafinerijamala ulaganja

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

NS: Rusi "zaboravili" rafineriju

Izvor: B92, 11.Sep.2011, 04:40

Novi Sad -- Otkako je ruska kompanija Gaspromnjeft postala vlasnik Naftne industrije Srbije, mnogo toga se promenilo...Ipak, kada je Rafinerija nafte u Novom Sadu u pitanju, gotovo sve je ostalo nepromenjeno...U ovoj rafineriji se radi, dakle neće biti zatvaranja postrojenja, što je na početku opterećivalo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.