NOVI ZAKON ZA GASTARBAJTERE: Nemačka uvela novine, OVO više neće biti moguće

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Apr.2017, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI ZAKON ZA GASTARBAJTERE: Nemačka uvela novine, OVO više neće biti moguće

U ovoj zemlji radi oko milion ljudi

Od 1. aprila u Nemačkoj je na snagu stupio novi zakon o privremenom radu preko agencija, takozvani Cajtarbajtenfirmen.

Prema tom zakonu, radnici više neće moći da rade privremeno duže od 10 meseci, a posle devet meseci rada moraju da zarađuju sličnu platu kakvu imaju i radnici preduzeća, fabrike ili kompanije u kojoj rade, koji rade na sličnim poslovima.

Novi zakon predviđa i da privremene radnike više neće moći >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da zapošljavaju u toku štrajka. Upravo putem ovakvih preduzeća u Nemačkoj radi mnogo Hrvata i drugih radnika iz regiona. Oni su pritom radnici agencije, a ne firme u kojoj obavljaju radne zadatke. Stjepan Bingula, koji već više od trideset godina živi u Minhenu i dobro je upoznat sa tržištem rada, veruje da donošenje novog zakona neće mnogotoga promeniti.

- Jednostavno će agencije čoveka kog su iznajmili posle devet meseci skloniti od tog poslodavcai poslati ga kod nekog drugog, i tako sve počinje ispočetka. Ista je stvar i s ovih 18 meseci, povuku radnika i pošalju ga u drugu firmu-smatra Bingul.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.