NIS za sada neće investirati u novosadsku rafineri

Izvor: Akter, 04.Sep.2015, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS za sada neće investirati u novosadsku rafineri

Iako je još pre tri godine bilo najavljeno da će u Rafineriji nafte u Novom Sadu početi radovi na modernizaciji postrojenja kako bi se tu proizvodila bazna ulja, po svemu sudeći, na to će se još čekati

Plan kompanije za rafineriju u Novom Sadu ranije je podrazumevao izgradnju kompleksa za proizvodnju baznih ulja, ali u složenim uslovima u kojima naftne kompanije trenutno posluju, imajući u vidu pad cene sirove nafte na svetskom tržištu, NIS trenutno traži mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << optimizacije projekta u cilju povećanja efikasnosti, rečeno je Dnevniku u NIS-u.

List navodi da se za sada ne može pouzdano reći da li će i kada u Rafineriji nafte u Novom Sadu početi modernizacija postrojenja i dodaje da je izvesno da će investicija vredna više od 130 miliona evra "čekati bolje dane".

U Rafineriji nafte u Novom Sadu krajem oktobra 2012. godine započet je proces pripreme za izgradnju moderne fabrike i najavljeno da će iz naftnog postrojenja u Novom Sadu na tržište biti plasirana bazna ulja širokog spektra.

Najavljeno je da će ta rafinerija tako postati jedno od veoma retkih postrojenja u svetu, s obzirom da takvo u Evropi postoji samo u Švedskoj.

Takođe je bilo najavljeno da će, po završetku investicije, u novim pogonima posao naći oko 200 ljudi.

U Rafineriji nafte u Novom Sadu trenutno se proizvodi oko 190 proizvoda maziva i tehničkih tečnosti.

Iz NIS-a su saopštili da je prodaja značajno povećana i precizirali da je prošle godine proizvedeno 10.540 tona proizvoda koji zadovoljavaju sve zahteve Evropske direktive, koja je stupila na snagu u Evropi u junu ove godine.

Osim u Srbiji, ta maziva plasiraju se na tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.