NIS u 2023. godini pokrenuo novi investicioni ciklus

Izvor: B92, 19.Maj.2023, 15:30

NIS u 2023. godini pokrenuo novi investicioni ciklus

Finansijski direktor NIS-a Anton Čerepanov najavio je da će ta kompanija u ovoj godini duplirati investicije u odnosu na 2022. godinu.

"Početkom ove godine NIS je započeo novi veliki investicioni ciklus. Mi planiramo da dupliramo iznos od prošle godine, kada smo investirali više od 20 milijardi dinara. Reč je o investicijama koje će postaviti temelj daljeg razvoja NIS grupe u narednom periodu, ali i o ulaganjima koje će doprineti pokretanju domaće privrede. Kao što smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već pomenuli, investiraćemo u naš osnovni biznis, ali i u projekte iz oblasti energetike", rekao je Čerepanov i dodao da će prioritet biti i ulaganja u unapređenje zaštite životne sredine.

U intervjuu za portal Magazin Biznis, on je kazao da je NIS-u važno da tržište bude uredno snabdeveno svim vrstama goriva, i da na taj način kompanija doprinosi stabilnosti.

"Da bismo sve to ostvarili, mi nastavljamo da radimo na modernizaciji naše maloprodajne mreže i usluga i to je jedan od prioriteta našeg novog investicionog ciklusa. Pored toga, planiramo projekte i ulaganja u oblasti petrohemije, odnosno jačanje sinergije sa petrohemijskim sektorom. Imaćemo značajne investicije u ekološke projekte jer želimo da doprinesemo unapređenju zaštite životne sredine u Srbiji. Takođe, važna oblast za dalja ulaganja je i digitalizacija NIS-a na svim nivoima, jer će nam digitalizacija procesa omogućiti da radimo efikasnije, brže i bezbednije", rekao je Čerepanov.

Prema njegovim rečima, ovaj investicioni ciklus je nova faza u razvoju NIS-a, čime će biti postavljeni temelji za dugoročnu stabilnost kompanije, ali i za privredu cele zemlje, jer je NIS među vodećim domaćim investitorima, izvoznicima i poslodavcima.

On je dodao da naftni sektor i dalje radi u kompleksnim uslovima na tržištu, a da je pre svega reč o volatilnosti cena nafte i neizvesnosti povodom daljeg rasta svetske privrede.

"Kad imamo u vidu sve ograničavajuće faktore za poslovanje, koji su se preneli iz prethodne godine na početak 2023, moramo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima NIS-a u prvom ovogodišnjem kvartalu, i kada je reč o finansijskim ostvarenjima i operativnim pokazateljima. Finansijski rezultati su slabiji nego oni iz istog perioda 2022. godine, ali je to očekivano jer se poredimo sa vrlo specifičnim periodom u kom su i cene nafte bile rekordne, a uz to je bila povećana i potražnja", rekao je Čerepanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.