NIS: Frakturiranje bezbedno i koristi se svuda u svetu

Izvor: N1 televizija, 22.Apr.2017, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS: Frakturiranje bezbedno i koristi se svuda u svetu

Naftna industrija Srbije demantovala je pisanje lista Blic da NIS u Srbiji primenjuje metodu ”frakturiranja“ koja je u svetu zabranjena. NIS navodi da se metoda hidrauličkog frakturiranja sloja (GRP) koristi u svim velikim naftnim kompanijama u svim delovima sveta.

NIS je saopštio da za održavanje proizvodnje nafte i gasa, u skladu sa strategijom razvoja kompanije, primenjuje različite metode dotoka u bušotinu, a takođe i različite metode uvećanja proizvodnje nafte naftnih >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << slojeva.

“Jedna od najšire korišćenih metoda je metoda hidrauličkog frakturiranja sloja (GRP), koja se koristi u svim velikim naftnim kompanijama u svim delovima sveta. Velika aktivnost u GRP beleži se u susednoj Mađarskoj, Rumuniji, Italiji, GRP se primenjuje čak i na morskim bušotinama na priobalju Evrope. U SAD GRP se primenjuje na 90 odsto novih bušotina, probušenih na naftu i gas, a ove godine porast proizvodnje nafte u SAD je ostvaren samo zahvaljujući aktivnom bušenju na ležištima nafte uljanih škriljaca, za čiju se razradu na svakoj bušotini koristi nekoliko desetina GRP”, tvrde u NIS-u.

Ta naftna kompanija navodi i da pomenuta metoda, jeste zabranjena, "pre svega iz političkih razloga", u nekoliko zemalja kao što su Francuska, Bugarska i Holandija, koje ne proizvode, već samo uvoze naftu.

NIS podseća i da se u Srbiji metoda hidrauličkog frakturiranja primenjuje od 1976. godine na polju Banatsko-Karađorđevo. Danas se, kako se navodi, frakturiranje koristi na pet domaćih polja u skladu sa zakonodavstvom Srbije i svim međunarodnim standardima.

“Što se tiče ekološkog aspekta, primena metode je u potpunosti bezbedna, uz obavezno testiranje hermetičnosti bušotine pre sprovođenja frakturiranja, što eliminiše moguće dotoke nafte u vodotoke. Neophodno je naglasiti da se operacije hidrauličkog frakturiranja u Srbiji sprovode od strane najvećih svetskih servisnih kompanija 'Schlumberger' i 'Halliburton', koje koriste najnovije efikasne i bezbedne tehnologije”, navodi se u saopštenju NIS-a.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

NIS: U Srbiji ne primenjujemo metodu "frakturiranja"

Izvor: Vesti-online.com, 23.Apr.2017, 12:59

Povodom pisanja dnevnog lista "Blic" da "Rusi pustoše naftna polja u Srbiji", i da u Srbiji primenjuje metodu "frakturiranja", koja je u svetu zabranjena, kompanija "NIS" je našoj redakciji dostavila saopštenje koje objavljujemo u celosti..."Za održavanje proizvodnje nafte i gasa, u skladu sa strategijom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.