NEMCI ĆE SPREMNI DOČEKATI SANKCIJE AMERIKE: Preduzećemo konkretne mere u vezi Severnog toka 2

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMCI ĆE SPREMNI DOČEKATI SANKCIJE AMERIKE: "Preduzećemo konkretne mere u vezi Severnog toka 2"

Odluka će biti donešena ove nedelje.

Nemačke vlasti računaju da bi američke sankcije protiv gasovoda "Severni tok 2" mogle da stupe na snagu već ove nedelje, na šta su spremne da odgovore "konkretnim merama", piše nemački "Bild", pozivajući se na dokument za službenu upotrebu Ministarstva ekonomije i energetike Nemačke.

Prema dokumentu u koji je "Bild" imao uvod, Vlada Nemačke će nakon stupanja na snagu tog američkog zakona "detaljno proučiti konkretne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posledice koje će uticati na realizaciju projekta Severni tok 2". Tek nakon toga će biti doneta odluka "kojim konkretnim merama" će Vlada reagovati na zakon, navodi se u tekstu.

- Senat SAD će odobriti taj dokument danas. Očekuje se da će američki predsednik potpisati dokument do 20. decembra 2019. godine - piše list i dodaje da, u skladu sa tim, sankcije stupaju na snagu najkasnije u petak.

- Vlada Nemačke ne isključuje mogućnost da će zbog najavljenih sankcija biti otežani radovi na polaganju cevi u danskoj ekonomskoj zoni - navodi se.

Međutim, kompanija "Nord strim 2" je saopštila da planira da završi izgradnju gasovoda "Severni tok 2" za nekoliko meseci, ali da ne namerava da spekuliše o datumima završetka radova.

Projekat "Severni tok 2" podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored "Severnog toka".

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.