NEGATIVNE ANALIZE: Jeftini ruski energenti POTROŠENI, Evropi se smeši EKONOMSKI KRAH

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024, 19:25

NEGATIVNE ANALIZE: Jeftini ruski energenti POTROŠENI, Evropi se smeši EKONOMSKI KRAH

Situacija već neko vreme izmiče kontroli.

Evropa je sasvim dobro živela zahvaljujući jeftinim ruskim energentima, a sada je prinuđena da smanjuje svoju proizvodnju, izjavio je bugarski ekonomista Grigor Sarijski.

Prema njegovim rečima, situacija u vezi s pritiskom na Rusiju podsećala je na oprugu koja je pre ili kasnije morala da popusti.

- U vezi s eskalacijom te napetosti prema Rusiji bilo je jasno da ta opruga neće moći da ostane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u stisnutom položaju. Prva varijanta je bila da se opruga slomi, to je bio jedan od scenarija koje su razmatrali ozbiljni analitičari: da Rusija može da se slomi. Očekivali su da će doći nova vlast koja će Rusiju vratiti na trajektoriju na koju ju je postavio Jeljcin. Ona podseća na političku anarhiju, na čijem je vrhu gomila oligarha koji čine sve za svoje bogaćenje i dobrobit, prodajući ruske resurse, blago govoreći, u bescenje. To je onaj model koji je Zapad veoma dugo koristio - izjavio je Sarijski.

Blagostanje Evrope u velikoj meri je bilo zasnovano upravo na jeftinim ruskim energentima, naveo je on i dodao da je s početkom borbenih dejstava situacija počela da se menja.

- Ako se vratimo u vreme do 2020. godine, videćete da Zapadna Evropa nije loše živela. U EU je uvek bila pozitivan trgovinskki balans, koji je dostizan upravo zahvaljujući jeftinim resursima, ne samo iz Rusije nego i sa svetske periferije. Globalna raspodela rada ima jedro koje proizvodi robu s visokom dodatom vrednošću i ima periferiju koja proizvodi sirovine i daje ljude. EU je 2022. godine prvi put (od 2011.) zabeležila trgovinski defiit, od oko 432 milijare evra. To je zato što su jeftine sirovine potrošene - naveo je ekspert i zaključio da se Evropa postepeno kreće ka teškom periodu.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.