NE ZABORAVITE DA IZMIRITE POREZE! Paprena naplata za svaki dan kašnjenja - ovo su iznosi

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021, 17:45

NE ZABORAVITE DA IZMIRITE POREZE! Paprena naplata za svaki dan kašnjenja - ovo su iznosi

Obratite pažnju da ne zakasnite sa uplatom.

Lista mnogobrojnih obaveza prema državi koje moramo da izmirimo je podugačka, tako da se neretko dešava da nam promakne plaćanje poredinih poreza, za koje može da nam stigne paprena naplata. Rok za plaćanje poreza na imovinu ističe danas, 17. maja. Oslobođeni naplate neće biti niko pošteđen, čak ni oni koji nisu dobili rešenje od lokalnih samouprava.

Što se tiče uplate poreza na imovinu, veoma je bitno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da plaćanje bude regulisano u četiri jednaka dela tokom godine. U protivnom moguća je dodatna naplata kamate za razliku u ratama. Pored toga, svake godine uz to nam stiže i porez na vozila, polovila, nekretnine.. kao i porezi na izdavanje stanova i lični dohodak.

Ovaj porez moraju da plate svi koji su u prošloj godini zaradili više od 2.987.424 dinara. Svi oni moraju da do 17. maja podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak u filijalama svojih opština. Ako ne izmire obaveze, moguća je novčana kazna do 150.000 dinara.

Sudeći po iskustvu iz prethodnih godina ovu obavezu imaće više od 20.000 ljudi širom Srbije, najviše iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša.

Smatra se da se u Srbiji izdaje više od 500.000 nekretnina, kao i da manje od nekoliko procenata zakupodavaca plaća i porez za iznajmljivanje. Nakon zaključenja ugovora o zakupu, onaj koji iznajmljuje nekretninu dužan je da Poreskoj upravi prijavi početak ostvarivanja prihoda, kao i da plaća porez na prihod od zakupa koji iznosti 20 odsto od godišnje visine zakupine.

U protivnom, kazne za stanodavce kreću se čak do 150.000 dinara, dok su u nekim slučajevima moguće i kazne zatvora. Stanodavac dodatno pored toga mora da plati i ceo iznos utajanog poreza. Što se tiče podstanara, oni mogu da dobiju kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.

Porez na upotrebu plovila plaća se na plutajuće objekte, kao i na jahte, brodove i čamce, sa motornim pogonom, Tako porez na čamac bez kabine, dugačak do pet metara i starosti do pet godina i snege motora do 22 KW iznosi  52 evra.

Porez mora da plati i svako ko legalno poseduje oružje. Što znači da lice na koje glasi oružani list, kolekcionarska dozvola i dozvola za nošenje oružja mora da plati porez na oružje.

Porez za oružje za ličnu bezbednost za koje je izdat oružni list za držanje oružja, odnosno kolekcionarska dozvola iznosi 3.730, dinara, a ukoliko je uz to izdata i dozvola za nošenje - 18.550 dinara.

Za automatsku pušku porez iznosi 13.730 dinara, a za poluautomatsku 5.510 dinara. Za obveznike poreza za više komada registrovanog oružja za ličnu bezbednost, kojima su izdate isprave za nošenje oružja, rešenja se donose naknadno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.