NCR započeo gradnju najsavremenijeg kampusa na Novom Beogradu

Izvor: RTS, 14.Maj.2019, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NCR započeo gradnju najsavremenijeg kampusa na Novom Beogradu

Na Novom Beogradu označen je početak gradnje najsavremenijeg tehnološkog kampusa koji podiže američka kompanija NCR. Početku gradnje prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tom prilikom poručio da su nam potrebni pamet i nove tehnologije i da je investicija izgradnje kampusa jedna od pretpostavki za bolju budućnost naše zemlje.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << korporacije NCR Majkl Hejford položili su kamen temeljac za izgradnju najsavremenijeg tehnološkog kampusa. Zatim su temeljac položili i na digitalan način polaganjem šaka na digitalnu "crnu kocku".

Vučić je nakon polaganja kamena temeljca rekao da ova investicija pokazuje da odnosi između Srbije i SAD mogu da budu neuporedivo bolji i da napravimo uslove za drugačiju i bolju budućnost.
"Sa NCR-om, kampusom i našim ljudima, sa našom pameću koja radi na novim tehnologijama, mi činimo ono čemu gospodin (Vilijam) Gibson teži. Raspoređujemo ravnomerno budućnost, uzimamo onaj njen deo koji nama pripada. Učestvujemo u njenoj izgradnji i izbegavamo najgori scenario za svaku državu – da zaostanemo u budućnosti i da samim tim iz nje budemo izbačeni", istakao je Vučić.
Dodao je da će novi NCR kampus biti veći od kampusa te kompanije u Atlanti i istakao da je Srbija podržala taj projekat sa 14 miliona evra. 
"Mi smo mali da bismo menjali budućnost SAD, ali sam uveren da možemo u skladu sa našom veličinom da doprinesemo da SAD budu za nijansu još uspešnije", istakao je Vučić.
Naglasio je da se danas vraća osmeh na lice celoj Srbiji i da veruje da zajedničkim radom možemo da stvorimo bolje uslove za naš narod.
"Donosimo osmehe ne samo za do sada zaposlenih 3.135 ljudi i novih 1.000 koji će biti zaposleni u kampusu već vraćamo osmeh na lice celoj Srbiji", naglasio je Vučić.  
Srbiji danas, ističe, potrebne su više nego bilo šta pamet i nove tehnologije.
"Što više ovakvih mesta otvorimo i što više razvijamo svoju pamet i upotrebljavamo za rešavanje konkretnih situacija i izazova, to će nam i budućnost biti bliža onome što Mičio Kaku, tvorac čuvene knjige 'Fizika budućnosti', zove bajkom i mestom na kojem je sve moguće", istakao je predsednik Srbije.
Zbog toga nam je NCR tako važan jer je to kompanija koja nam pokazuje da je moguće ono što nam se dugo činilio nedostižno. Zato što nas uči da smo sposobni za velika dela i da nema ciljeva i zadataka koji se ne mogu ostvariti, napomenuo je Vučić.
"To je put kojim je Srbija definitivno krenula i od kojeg više nećemo skretati", rekao je predsednik Srbije.
Vučić je naveo da je Srbija prvi put uvrštena na listu svetskih destinacija za softvere, naučne inovacije i tehnologije.
"Peti smo u svetu po broju talaneta za softvere i blokčejn, a jedini u regionu. I to pokazuje da smo ovo zaslužili zahvaljujući znanju i pameti mladih ljudi. I na tome moramo da radimo na imamo više takvih ljudi", istakao je.
"Odlični radnici i dobra investiciona klima" 
Predsednik i izvršni direktor NCR-a Majkl Hejford rekao je da ta kompanije ulaže u Srbiji zbog dobre investicione klime, ali i odličnih radnika koji su, kako kaže, energični, posvećeni, imaju odličnu radnu etiku.
Hejford je podsetio da je kancelarija u Beogradu najveća njihova kompanija u svetu i da u Srbiji imaju najviše zaposlenih, uključujući i kampus u Atlanti.
"Mislim da će to biti najlepša zgrada koju imamo u svetu. Biće odlično mesto za rad, ali nas, kao kompaniju, ne čine naše zgrade, već ljudi", istakao je Hejford.
Operativni direktor NCR-a Oven Saliven rekao je da Srbi imaju pobedničku tradiciju, kao na primer u košarci, ali da je taj duh prepoznao i kod rukovdstva i kod svih zaposelnih u NCR-u u Srbiji.
Kako ističe, kada je došao u Srbiju bio je impresioniran i kvalitetom zaposlenih i činjenicom da se u kol-centru govori na 17 jezika, ali i energijom koju su zaposleni uložili.
"Srećni smo što smo došli do ove tačke, dobro je biti ovde", rekao je i dodao da će NCR nastaviti da ulaže u tehnologiju.
Ambasador Amrike u Srbiji Kajl Skot rekao je da je NCR u Srbiju došao zbog visokoškolovane i tehnički osposobljene radne snage koja govori strane jezike, predvidivosti kretanja tržišta, sve bolje infrastrukture i podrške Vlade Srbije.
"Što Srbija bude više radila na jačanju tih ključnih elemenata, sve više američkih kompanija će slediti primer NCR-a", rekao je Skot i naveo da je novi kampus "blistav simbol saradnje dve zemlje i privrede" i polazna osnova za mlade da napreduju i vode zemlju u buduće digitalne transformacije.
Prema rečima Skota, kompanije iz SAD uložile su do sada četiri milijarde i zaposlile više od 20.000 ljudi.
Investicija vredna 90 miliona dolara
NCR kampus biće najveći tehnološki kampus te kompanije u Evropi, a nalaziće se u Bloku 42, na Bulevaru Milutina Milankovića.
Investicija u kampus je vredna oko 90 miliona dolara, a završetak radova je planiran za početak 2021. godine.
Zgrada će zauzimati površinu od oko 30.000 metara kvadratnih i imaće dva nivoa ispod zemlje za parking, prizemlje u kome će se nalaziti maloprodajni i ugostiteljski objekti i još sedam spratova najsavremenijeg poslovnog prostora.
U budućem kampusu moći će da radi više od 4.200 ljudi.
Pri projektovanju kampusa predviđeno je korišćenje najnovijih tehnologija i moderan radni prostor. Imaće dodatne sadržaje, potput prostorija za relaksaciju.
NCR korporacija, čije je sedište u Atlanti, u američkoj državi Atlanti, vodeća je kompanija u oblasti softvera i pružanja usluga u sektoru finansija, maloprodaje, ugostiteljstva i telekomunikacija. Ima oko 34.000 zaposlenih i posluje u 180 zemalja.
NCR u Srbiji posluje već osam godina i zapošljava trenutno više od 3.100 većinom mladih i talentovanih ljudi, koji se bave rešavanjem najrazličitijih tehnoloških izazova i pružaju podršku klijentima širom sveta.
Na Novom Beogradu će se nalaziti drugi kampus koji amrički NCR podiže negde u svetu, a prvi je izgrađen u Atlanti.
Početku izgradnje kampusa prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, predsednik korporacije NCR Majkl Hejford, operativni direktor korporacije NCR Oven Salivan, viša potpredsednica za korporativni marketing, komunikacije i eksterne poslove korporacije NCR Marija Živanović Smit i generalni direktor kompanije NCR za Srbiju i direktor za marketing i spoljne poslove za Evropu, Bliski istok i Afriku Stefan Lazarević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"U Srbiji dobra investiciona klima, ali i odlični radnici"

Izvor: B92, 14.Maj.2019

Beograd -- NCR ulaže u Srbiju zbog dobre investicione klime, ali i odličnih radnika, rekao je predsednik i izvršni direktor te kompanije Majkl Hejford...Na ceremoniji kojom je obeležen početak izgradnje na Novom Beogradu najsavremenijeg tehnološkog kampusa NCR-a u Evropi, on je sa predsednikom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.