NBS traži da banke upozore klijente koji nezakonito pružaju platne usluge

Izvor: RTS, 31.Jul.2017, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS traži da banke upozore klijente koji nezakonito pružaju platne usluge

Narodna banka Srbije saopštila je da nije onemogućila onlajn plaćanje već je upozorila banke na sve masovnije kršenje Zakona o platnim uslugama, kako bi one opomenule klijente koji to rade.
NBS je u saopštenju navela da zabrana neovlašćenog pružanja platnih usluga nije onemogućavanje onlajn plaćanja.

Ukazala je i da se "značajan broj fizičkih lica", koja sa bankama imaju zaključene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ugovore o otvaranju, vođenju i gašenju tekućih računa i o pružanju usluga elektronskog bankarstva, "bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga".
NBS je ukazala i da su "ta lica vršila plaćanja za račun različitih i veći broj fizičkih lica, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju".
Dodaje se i da su "neka lica preko svog tekućeg računa izvršila preko 1.000 transakcija u iznosu preko osam miliona dinara".
NBS je ukazala da je taj način plaćanja "postajao sve masovniji" i da je zato uputila dopis bankama da bi se blagovremeno sprečilo kršenje Zakona o platnim uslugama.
"Pogrešno je protumačeno da je dopis imao za cilj da onemogući klijente da vrše onlajn plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine... već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost", objašnjava NBS.
Navodi se da je namera tog dopisa bankama "da one blagovremeno opomenu lica za koja primete da se bave neovlašćenim pružanjem platnih usluga" jer su za to predviđene značajne novčane kazne.
Ukazuje se i da su određena lica kod kojih su utvrđene zloupotrebe uveravala NBS da su pomenute usluge obavljala iz neznanja i da su momentom dobijanja pravih informacija odmah prestala sa pružanjem tih usluga.
"Neke banke su razumele svrhu dopisa i u skladu sa njim postupile", dok je drugim očigledno bilo jednostavnije da sa klijentima raskinu saradnju, što je dovelo i do neželjenih reakcija, navela je NBS.
NBS je istakla da se plaćanje preko onlajn servisa može nesmetano, "kao i do sada", koristiti za plaćanja računa, "ali se ne može koristiti za plaćanje računa radi naplate provizije za tu uslugu, odnosno kao poslovna delatnost, ukoliko za to nisu ovlašćeni".
"Ukoliko fizička i pravna lica obavljaju poslove platnog prometa preko fizičkih i pravnih lica koja nemaju odgovarajuću dozvolu NBS, odnosno preko lica koja nezakonito pružaju platne usluge, postoji visok nivo izvesnosti da korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu", dodala je NBS.
U tom slučaju, ukazala je NBS u saopštenju, efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava bi bili gotovo onemogućeni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.