NBS naredila: Nema plaćanja on-lajn na tuđe ime

Izvor: B92, 31.Jul.2017, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS naredila: Nema plaćanja on-lajn na tuđe ime

Beograd -- Narodna banka Srbije poslala je dopis bankama da obaveste klijente da plaćanje bilo kojih računa preko interneta koji su na tuđe ime nije više dozvoljeno.

“Dobili smo ovaj dopis pre nekoliko dana i svi smo bili u čudu. Već smo počeli da obaveštavamo klijente. NBS je navela da je plaćanje na tuđe ime protivzakonito, ali nisu rekli koji se to zakon krši. U objašnjenju kažu da su postojale brojne malverzacije i da na ovaj način hoće da ih spreče”, ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvor iz jedne banke, piše Blic.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić kaže da je ovakav potez centralne banke besmislen.

“Država bi, uključujući i NBS, svojim odlukama trebalo da smanjuje troškove za građane, a ne da im nameće nove ili povećava stare. Ako postoje neki drugi razlozi za ovakvu odluku, NBS treba da ih jasno navede”, ističe Arsić.

I urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac začuđen je ovakvim potezom NBS.

“Potpuno je pogrešno da se zbog nekih zloupotreba sankcioniše ceo segment. To samo pokazuje da ne postoji spremnost da se radi, već da se zabranom smanji posao kontrole”, kaže Uzelac.

Narodna banka Srbije navodi da je otkrila malverzacije zbog kojih je ovako reagovala.

“Utvrdili smo da određeni subjekti neovlašćeno, bez odgovarajuće dozvole, pružaju platne usluge građanima, i to usluge plaćanja komunalija, pa je NBS tim subjektima izrekla mere iz svoje nadležnosti. Bez posebne dozvole koju izdaje NBS, platne usluge mogu pružati samo banke i javni poštanski operater”, kažu u NBS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS naredila: Nema plaćanja on-lajn na tuđe ime

Izvor: Kamatica.com, 31.Jul.2017

Građani koji su putem interneta plaćali račune na tuđe ime moraće da prestanu jer krše zakon, poruka je koju je Narodna banka Srbije poslala bankama, piše Blic..

Nastavak na Kamatica.com...

NBS pojašnjava: Plaćanje preko interneta kao i do sada

Izvor: N1 televizija, 31.Jul.2017

Narodna banka Srbije pojasnila je danas da se plaćanje preko interneta može nesmetano koristiti za plaćanja računa za domaćinstvo u kome žive, svojih članova porodice i slično, ali da se ne može koristiti za plaćanje računa radi naplate provizije za tu uslugu, odnosno kao poslovna delatnost,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.