NBS: Referentna kamata zadržana na nivou od 3,0%

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Jan.2019, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Referentna kamata zadržana na nivou od 3,0%

BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 3,0 odsto.

Prilikom donošenja takve odluke, Izvršni odbor je imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

„Inflatorni pritisci su ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta. Inflacija je petu godinu zaredom niska i stabilna – u novembru je iznosila 1,9 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << odsto međugodišnje, a prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u celoj 2018. godini u proseku je iznosila 2,0 procenta", navodi se u saopštenju NBS.

U centralnoj banci očekuju da će njeno kretanje i u narednom periodu biti stabilno u granicama cilja od 3,0 posto plus/minus 1,5 odsto, koje će biti opredeljeno postepenim rastom agregatne tražnje.

Održavanje postignute cenovne stabilnosti oko cilja od 3,0 procenta očekuju i finansijski sektor i privreda za godinu i za dve godine unapred.

Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog dešavanja u međunarodnom okruženju. Napominje da se tokom ove godine očekuje nastavak normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi SAD i Evropske centralne banke, što bi moglo da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu.

Cena nafte i dalje predstavlja faktor inflacije koji zahteva oprez, iako je ona poslednjih meseci 2018. godine znatno smanjena, ukazuju iz NBS.

Pored toga, izvori neizvesnosti na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje su protekcionizam u međunarodnoj trgovini i geopolitički rizici, koji bi mogli da se odraze na manju spremnost investitora za ulaganja.

Ipak, iz NBS ističu da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

„Snažan rast privrede Srbije se nastavlja, zahvaljujući očuvanoj makroekonomskoj, fiskalnoj i finansijskoj stabilnosti, kao i unapređenju ukupnog poslovnog i investicionog ambijenta. Rast u prošloj godini ostvaren je po najvišoj stopi u poslednjih deset godina i, prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, stopa rasta BDP-a iznosila je 4,4 odsto međugodišnje, uz pozitivan doprinos svih proizvodnih i uslužnih sektora", navodi se u saopštenju.

Povoljna kretanja u realnom sektoru, kako se dodaje, nastavila su da se pozitivno odražavaju i na tržište rada, na kojem se beleži dalji rast zaposlenosti i zarada. Takođe, neto priliv stranih direktnih investicija dostigao je tri milijarde evra i više nego u punoj meri pokrio deficit tekućeg računa platnog bilansa, a u srednjem roku pozitivno utiče na rast izvoza i smanjenje spoljne neravnoteže, konstatuje NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. februara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.