NBS: Referentna kamatna stopa bez promene

Izvor: B92, 10.Jan.2019, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Referentna kamatna stopa bez promene

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštila je NBS.

Odluka je doneta na osnovu očekivanih kretanja inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekata dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

"Inflatorni pritisci su ostali niski i u uslovima snažnog privrednog rasta. Inflacija je petu godinu zaredom niska i stabilna - u novembru je iznosila 1,9 odsto međugodišnje, a prema proceni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Republičkog zavoda za statistiku u celoj 2018. godini u proseku je iznosila dva odsto", navela je NBS.

I u narednom periodu centralna banka očekuje stabilno kretanje inflacije u granicama cilja od tri odsto, sa odstupanjem 1,5 plus ili minus.

Izvršni odbor NBS smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog dešavanja u medjunarodnom okruženju.

"Tokom ove godine očekuje se nastavak normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi SAD i Evropske centralne banke, što bi moglo da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu, istakla je NBS i dodala cena nafte i dalje predstavlja faktor inflacije koji zahteva opreznost, iako je ona poslednjih meseci 2018. godine zabeležila značajan pad", piše u saopštenju NBS.

Dodaje se da su izvori neizvesnosti na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje protekcionizam u međunarodnoj trgovini i geopolitički rizici, koji bi mogli da se odraze na manju spremnost investitora za ulaganja.

Po oceni Izvršnog odbora NBS, otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz medjunarodnog okruženja povećana je zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. februara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NBS zadržala repo stopu na tri odsto

Izvor: Kamatica.com, 11.Jan.2019, 10:31

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je juče da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto, saopštila je NBS..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.