NBS: Povećan limit za ratu kredita na 40 odsto plate

Izvor: Blic, 06.Maj.2010, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Povećan limit za ratu kredita na 40 odsto plate

Građani Srbije će od sutra moći da se više zadužuju u bankama jer je Narodna banka Srbije (NBS) povećala limit za mesečnu ratu kredita sa 30 na 40 odsto zarade, a za stambene kredite sa 50 na 60 odsto.

Uslov za odobravanje veće pozajmice je da se klijent najvećim delom zadužuje u valuti u kojoj mu se isplaćuju redovna primanja.

To ne znači, kako se navodi u saopštenju NBS, da će na veće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iznose kredita moći da računaju samo građani koji imaju primanja u dinarima i zadužuju se u domaćoj valuti, već i oni koji se zadužuju u dinarima sa valutnom klauzulom, ali ukoliko istovremeno imaju primanja u stranoj valuti ili sa valutnom klauzulom.

Za građane koji ne ispunjavaju te uslove važiće dosadašnji limit od 30 odsto i 50 odsto za stambene kredite.

Banke će ubuduće u proceni kreditne sposobnosti građana u ozbir uzimati i njihove potencijalne obaveze u koje će se uračunavati pet odsto dozvoljenog prekoračenja po trekućem računu i 50 odsto datih jemstava po kreditima, u slučajevima kad su bili žiranti.

"Ovim merama NBS želi da utiče na smanjenje sistemskog rizika, zatim da doprinese smanjenju stepena evroizacije stimulišući zaduživanje u dinarima, umesto zaduživanja u evrima ili švajcarskim francima, ali i da istovremeno pruži podršku naporima države da povoljnim dinarskim potrošačkim kreditima oživi tražnju i posustalu ekonomsku aktivnost", ističe se u saopštenju centralne banke.

NBS je ukazala da banke mogu, u skladu sa svojom poslovnom politkom, da odobravaju pozajmice manje od predviđenog limita, ali i veće i u tom slučaju su obavezne da iz sopstvenih sredstava obezbede rezervaciju za eventualne gubitike po tim kreditima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.