Izvor: B92, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Iznenađujuće niska inflacija

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je da je stopa inflacije u februaru i za NBS bila pozitivno iznenađenje.

Rast cena na malo bio je 0,1 odsto, dok se bazna inflacija smanjila za 0,2 odsto. "Sada februar na februar imamo rast cena na malo 5,2 odsto, a bazna inflacija, godina na godinu iznosi 4,7 odsto", rekao je Jelašić.

Guverner je rekao da su u poslednjem kvartalu prošle godine ubrzano rasle zarade stanovništva, naročito u javnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sektoru, dok su javni rashodi u odnosu na četvrto tromesečje 2005. godine u poslednjem kvartalu 2006. godine nominalno povećani za 48,1 odsto.

"Ako se poveća udeo zarada u ukupnom budžetu Republike Srbije, to znači automatski inflaciju", rekao je Jelašić.

On je rekao da će NBS iskoristiti sve instrumente da bi postigla svoj cilj da bazna inflacije u ovoj godini bude između četiri i osam odsto.

Jelašić je rekao i da su devizne rezerve stabilne, a da će NBS 15. marta vratiti Međunarodnom monetarnom fondu poslednju ratu duga.

Posle odluke vlade da se dotirani stambeni krediti mogu uzimati i u švajcarskim francima, guverner Radovan Jelašić kaže da ta odluka pokazuje neodgovornost države jer se građani izlažu većem riziku.

On je objasnio da se odnos valuta ne može predvideti i da niža kamata na kredit znači i veći rizik. Opširnije u rubrici ekonomskih vesti B92 Biz.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.