NBS: Iznenađujuće niska inflacija

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je da je stopa inflacije u februaru i za NBS bila pozitivno iznenađenje.

Izvor: B92

Petak, 02.03.2007.

14:21

Default images

Rast cena na malo bio je 0,1 odsto, dok se bazna inflacija smanjila za 0,2 odsto. "Sada februar na februar imamo rast cena na malo 5,2 odsto, a bazna inflacija, godina na godinu iznosi 4,7 odsto", rekao je Jelašić.

Guverner je rekao da su u poslednjem kvartalu prošle godine ubrzano rasle zarade stanovništva, naročito u javnom sektoru, dok su javni rashodi u odnosu na četvrto tromesečje 2005. godine u poslednjem kvartalu 2006. godine nominalno povećani za 48,1 odsto.

"Ako se poveća udeo zarada u ukupnom budžetu Republike Srbije, to znači automatski inflaciju", rekao je Jelašić.

On je rekao da će NBS iskoristiti sve instrumente da bi postigla svoj cilj da bazna inflacije u ovoj godini bude između četiri i osam odsto.

Jelašić je rekao i da su devizne rezerve stabilne, a da će NBS 15. marta vratiti Međunarodnom monetarnom fondu poslednju ratu duga.

Posle odluke vlade da se dotirani stambeni krediti mogu uzimati i u švajcarskim francima, guverner Radovan Jelašić kaže da ta odluka pokazuje neodgovornost države jer se građani izlažu većem riziku.

On je objasnio da se odnos valuta ne može predvideti i da niža kamata na kredit znači i veći rizik. Opširnije u rubrici ekonomskih vesti B92 Biz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: