NBS: 73 škole u blokadi

Izvor: B92, 09.Feb.2014, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: 73 škole u blokadi

Beograd -- Prema podacima Narodne banke, u Srbiji su trenutno u blokadi 73 osnovne i srednje škole, sa dugom od 120, 6 miliona dinara, bez kamate.

Računi ustanova su blokirani zbog neisplaćivanja jubilarnih nagrada, investicija, materijalnih troškova, prevoza učenika i zaposlenih i neizmirenog grejanja, struje, vode, čišćenja...

Dugovi nastaju uglavnom zbog neizmirivanja obaveza lokalnih samouprava prema školama, pa je tako na području Niša najviše blokiranih škola >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (17), Novog Pazara (13), Smederevske Palanke (13), Kragujevca (7), Leskovca (5), Beograda (3), Gnjilana (2), Novog Sada, Vranja, Zubinog Potoka, Sečnja....

Najveće zaduženje ima novobeogradska Grafička škola, skoro 29,5 miliona dinara i prema podacima NBS blokada je ušla u šestu godinu, što je rekord.

Škola za osnovo i srednje obrazovaje "11. oktobar" u Leskovcu duguje 17,5 miliona dinara i u blokadi je 1.037 dana.

Beogradska Osnovna skola "Olga Petrov" duguje 11,7 miliona dinara i blokirana je 1,415 dana. Višemilionske iznose duguju i ostale skole, ali ima i ustanova koje su blokriane zbog nekoliko hiljada dinara.

Tako je kragujevačka OŠ "Svetozar Marković" u blokadi zbog 4.400 dinara, a OŠ "Branko Radičević" u Malom Zvorniku zbog 9.632 dinara.

Među blokiranima je i novosadski Regionlani centar za talente, ali i po mnogima najbolja beogradska škola, Treća beogradska gimnazija, pokazuju podaci NBS od 5. februara.

Direktor Grafičke škole Velibor Božović u izjavi Tanjugu navodi da je škola sa dve firme sačinila ugovor o skladištenju opreme, uređaja za praktičnu nastavu.

Oprema je veoma brzo nestala, a škola je tužena, rekao je Božović i naveo da škola preživljava zahvaljujući đačkom dinaru, izdavanju kuhinje u zakup i skromnoj donaciji.

On ističe da je dug zapravo duplo veći od evidencije NBS i navodi da je škola podnela tužbu i sudski spor je u toku.

U prethodnom periodu gomilali su se i dugovi za grejanje, koji sada iznose 30 miliona dinara kao i za vodu, struju, rekao je on i naveo da je poseban problem što Ministrastvo prosvete ni gradski Sekretarija za obrazovanje ne mogu da pomognu jer bi sve uplate išle za namirenje duga.

"Školu da sređujemo ne možemo, jer nemamo para, od đačkog dinara imamo za hemijske vežbe, čišćenje škole, izdali smo privatniku kuhinju i od toga možemo nešto da upotrebimo za funkacionisanje", rekao je Božović.

On je naveo da je prošle godine trebalo 1,8 miliona dinara za sanaciju, ali nadležni nisu mogli to da uplate, ističe on i navodi da je bio problem i sa plafonom koji je pao u radionici.

"Srećom, to je bilo za vikend, malter je otpao, inače bi palo na decu. Nemate načina to da sanirate", istakao je Božović.

Inače, zaposleni u svim blokaranim školama redovno dobijaju platu, jer se isplaćuje direktrno iz Trezora, ali problem nastaje kada škola ne može da podigne novac za materijalne troškove, jer je otišao poveriocu za plaćanje duga.

Direktor leskovačke Škole za osnovno i srednje obrazovanje "11. oktobar" u izjavi Tanjugu navodi da škola duguje oko 40 miliona dinara, ističući da je dug napravilo preduzeće "Trenka rad" koje se nalazi u sastavu škole, a koje postoji još 1990. godine.

U toj firmi učenici su obavljali praksu ali je preduzeće izrađivalo i tablice za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova. Kada je izradu tablica preuzeo Zavod za izradu novčanica, preduzeće je propalo, a dugovanja su se gomilala objašnjavaju u školi.

"Dugovanja se javljaju onog trenutka kada je sektor izgubio posao izrade saobraćajnih tablica.Onda su pristigle tužbe dobavljača, radnika i to su dugovanja koja se gomilaju. Pravno nije moguće da proglasimo nekog da je tehnološki višak a da mu ne isplatimo otpremninu, a mi to ne možemo kao škola jer nismo profitabilna delatnost, nemamo od čega da isplatimo", kaže direktor.

U pogonu "Trenka rad" koji je registrovan pri školi, radi 21 radnik, pa je Škola za osnovno i srednje obrazovanje "11.oktobar" jedina u Srbiji koja u svom sastavu ima registrovano preduzeće već 25 godina.

Grad Niš finasira 55 škola, a načelnica niške Uprave za obrazovanje Jelica Velaja Tanjugu je rekla da će dinamika plaćanja školama ubuduće biti brža.

Na sastanku sa direktorima škola dogovoreno je da dinamika plaćanja u februaru bude nešto brža nego što je bilo u januaru a da prioritet imaju obaveze koje su dovele do blokade.

Velaja je navela da iznos zaostalih sredstva prema Zakonu o rokovima plaćanja u komercijalnim transakcijama u ovom trenutku iznosi oko 57 miliona dinara, naglasivši da će svi problemi sa plaćanjem biti rešeni do kraja marta.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NBS: Blokirane 73 škole

Izvor: Akter, 09.Feb.2014

Prema podacima Narodne banke, u Srbiji su trenutno u blokadi 73 osnovne i srednje škole, sa dugom od 120, 6 miliona dinara, bez kamate

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.