NBS: 150 godina od uvođenja srpskog dinara kao nacionalne valute

Izvor: B92, 12.Dec.2023, 13:07

NBS: 150 godina od uvođenja srpskog dinara kao nacionalne valute

Srbija danas obeležava 150 godina srpskog dinara kao nacionalne valute koja je svedočanstvo o postojanosti i otpornosti ekonomije naše zemlje, saopštila je NBS.

Narodna banka Srbije će prirediti 21. decembra izložbu "150 godina srpskog dinara", u želji da podseti na sve bitne trenutke na tom dugom putu.

"Proslavljajući ovaj jubilej s ponosom ističem postojanost naše valute tokom poslednje decenije - danas je dinar simbol monetarne i opšte ekonomske stabilnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije, valuta koja privlači ulaganje sve većeg broja investitora iz različitih delova sveta. Od kada sam 2012. godine došla na čelo Narodne banke Srbije, stabilnost dinara nema alternativu, jer je tačka u kojoj se susreću interesi svih ekonomskih činilaca – građana i preduzeća, uvoznika i izvoznika, ulagača i štediša, korisnika kredita, ali iznad svega naše države", izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Ona je istakla da u deceniji prožetoj brojnim globalnim neizvesnostima, održati njegovu stabilnost nije bio nimalo lak zadatak, ali da je to Narodna banka uspela, te da je sada ta stabilnost njen zaštitni znak.

"Posvećenost održavanju stabilnosti cena, obezbeđivanju stabilnosti domaćeg finansijskog sistema i promovisanje strategije dinarizacije ključne su za podizanje važnosti naše nacionalne valute u svetu i kod međunarodnih ulagača", navela je Tabaković.

Tokom 150 godina dinar je svedočio transformaciji Srbije, od kneževine u kraljevinu, preko turbulentnih vremena zajedničke države Jugoslavije, a na kraju i u modernu Srbiju. Na ovom putu srpski dinar je ostao konstanta i simbol napretka našeg naroda, odraz našeg nacionalnog identiteta i nasleđa. Novčanice i kovani novac nose slike naših istorijskih ličnosti, znamenitosti i kulturnih simbola, podsećajući nas na našu bogatu istoriju i kulturnu baštinu, i služe kao podsetnik na naša kolektivna dostignuća i vrednosti koje nas definišu kao narod. Od tridesetih godina 20. veka naš novac konačno počinje da se izrađuje u zemlji, u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca Topčider, u kojem se i danas izrađuju izdanja novca namenjena opticaju.

Na izložbi koju organizuje NBS, pored izdanja kovanog novca nastalog po pomenutom Zakonu, biće predstavljena i ostala izdanja kovanog novca Kraljevine Srbije, kao i papirni novac u izdanju Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, dinarsko-krunske novčanice koje su obeležile period osnivanja Jugoslavije, novčanice Kraljevine Jugoslavije čija su likovna rešenja izradili priznati umetnici tog vremena. Na izložbi će, pored aktuelnog novca Srbije biti prikazani i primerci prigodnog kovanog novca, počev od njegove pojave 1968. godine do poslednjih primeraka s likom Nikole Tesle.

"Novčanice i kovanice iz istorije našeg dinara svedoci su promena njegovog izgleda, simbola koje je nosio i podsećaju nas kroz kakve je periode prolazila naša zemlja tokom istorije. Ipak, gledajući unapred, moramo da nastavimo da gradimo nasleđe srpskog dinara. Moramo se prilagoditi promenljivom globalnom ekonomskom okruženju, ali i da, uvažavajući specifičnosti sopstvene ekonomije, budemo svesni tehnološkog napretka i da ga predvodimo, tako što oprezno i odmereno podstičemo inovacije u našem finansijskom sektoru. Na taj način možemo da obezbedimo da srpski dinar ostane jaka i pouzdana valuta za generacije koje dolaze“, istakla je guverner Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.