NASA će finansirati vrhunsku tehnologiju: Možda će biti moguć susret sa asteroidima

Izvor: B92, 24.Maj.2020, 15:32

NASA će finansirati vrhunsku tehnologiju: Možda će biti moguć susret sa asteroidima

Vašington -- NASA je odobrila finansiranje revolucionarne "dinamičke orbitalne prečke" koja ima za cilj da prati asteroide tako da im se približe.

Ovo su predložili istraživači iz Masačusets instituta za tehnologiju (MIT). Koncept koji je još uvek u izradi, predlaže postavljanje stacionarnih mini satelita u orbitu koji bi koristili nagomilanu solarnu energiju da bi se pokrenuli pred međuzvezdnim posetiocima ukoliko im uđu u vidokrug.

Projekat koji pretpostavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi mala flota statičkih satelita parkirana u orbiti razbacivala male misije na gostovanjima međuzvezdnih objekata, ustanovljen je od strane NASA programa inovativnih naprednih koncepata (NIAC) - odeljenja koje se prevashodno fokusira na vrhunsku tehnologiju i tehnike istraživanja svemira.

Ričard Linares, docent na MIT-ovom odeljenju za vazduhoplovstvo i astronautiku i autor koncepta, rekao je da je trenutno istraživanje međuzvezdnih posetilaca prepun problema s obzirom na njihovu moguću veličinu i fizičke karakteristike:

"Mnogo je osnovnih izazova u istraživanju međuzvezdnih objekata sa Zemlje - oni su obično toliko mali da svetlost sa Sunca treba da ih osvetli na određeni način da bi ih naši teleskopi čak i otkrili", primetio je on i naglasio da su trenutne pogonske tehnologije takođe ograničavajući faktor koji ih sprečava da dovoljno brzo uđu u svemir.

Tim se nada da će im korišćenjem minijaturnih solarnih jedara za podešavanje svojih orbita i održavanjem odgovarajućeg bliskog položaja biti omogućeno približavanje kometama i asteroidima i sprovođenje istraživanja, prenosi Sputnjik.

Sateliti će biti raspoređeni i poslati u putanju objekata koji se približavaju u kratkom roku, a nakon što oni budu otkriveni sa najbolje postavljenim satelitom koji ima zadatak da stupi u kontakt sa nebeskim telima.

Svako solarno jedro akumuliraće energiju tako da bude dovoljno da satelit može da se baci na predmetni objekat.

"Proučavanje međuzvezdanog tela izbliza promenilo bi naše razumevanje formiranja planeta i evolucije", prokomentarisao je član tima Bendžamin Vajs sa Odeljenja za Zemlju, atmosferu i planetarne nauke na MIT-u, hvaleći priliku da se osvetli koliko je moguć kosmički prenos života.

"Po prvi put bismo mogli da dobijemo osetljiva merenja masovnog sastava drugih solarnih sistema. Takođe bismo mogli da naučimo kako brzo i koliko često objekti prolaze između solarnih sistema, što će nam reći koliko je izvodljiv međuzvezdani prenos života".

NIAC je za sada odobrio koncept prve faze, devetomesečne studije kojom bi utvrdio njegovu opštu održivost. Ako se pokaže uspešnim, NIAC može da odobri naredne dve faze, sa timom koji treba da iskoristi dodatno vreme za dalji razvoj koncepta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.