Mrkonjić: Za Koridor saglasnost svih, problem eksproprijacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Za Koridor saglasnost svih, problem eksproprijacija

BEOGRAD - Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da o izgradnji Koridora 10, kao objektivno velike razvojne šanse Srbije, postoji nesporna saglasnost Svetske banke, Evropske unije, predsednika Srbije, vlade i svih ministara, ali da nisu obezbeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Ključna ocena je zapisana u materijalu Ministarstva za infrastrukturu, kazao je Mrkonjić u intervjuu za današnju "Politiku", navodeći da ona glasi da "sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za eksproprijaciju prioritetnih deonica autoputa nisu obezbeđena, a to je neophodan uslov da bismo počeli da koristimo kredite međunarodnih finansijskih institucija".

Mrkonjić je kazao da se Srbija, kada je potpisivala ugovore s međunarodnim finansijskim institucijama o kreditima, obavezala da će država da snosi troškove eksproprijacije.

"To je pravilo: međunarodni krediti ne mogu se dobiti dok se ne obave pripremne radnje, eksproprijacija i projektovanje. Mi smo Nacionalnom savetu za infrastrukturu prosledili informaciju iz koje se vidi da je za projektovanje prioritetnih deonica na autoputu potrebno 10,1 milion evra i 85 miliona evra za eksproprijaciju zemljišta za prioritetne deonice", naveo je Mrkonjić.

Prema Mrkonjićevim rečima, eksproprijacija od Horgoša do Novog Sada je uglavnom završena i zato se tamo ide s radovima, ali da nam za obilaznicu oko Beograda treba oko 40 miliona evra.

"Ona nije završena, a dobijen je kredit za izgradnju od 115 miliona evra, 50 miliona za trasu i 65 za petlju", dodao je on.

Mrkonjić je takođe naveo da za celu eksproprijaciju na 250 kilometara duž autoputa na Koridoru 10 treba 130 miliona evra.

"Kada je pravljen budžet, greškom je u rashode države ova suma upisana u dinarima i odatle deo problema", kazao je on najavivši da će projekat eksproprijacije "ovih dana biti gotov".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.