Izvor: B92, 10.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monopolisti i inflacija

Beograd -- Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže da su monopolističke kompanije osnovna pretnja obuzdavanju inflacije.

"Strah Narodne banke Srbije od inflacije koja bi mogla biti veća od projektovane je opravdan, jer monopolisti mogu da formiraju cene veće od projektovanih, bez obzira na mere centralne banke", kazao je Nikolić.

Komentarišući ipozorenja NBS da povećanje javne potrošnje može da utiče na povećanje inflacije u poslednjem kvartalu 2006. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, on je kazao kao pokušaj centralne banke da smanji svoju odgovornost u slučaju da cene zabeleže rast veći odo devet odsto, koliko je planirano. Prema njegovim rečima, radi se o cenama za koje je odgovorna NBS i koje se slobodno formiraju na tržištu.

Nikolić je pozitivno ocenio namere NBS da bi u septembru ove godine trebalo da otplati još 250 miliona dolara duga Međunarodnom monetarnom fondu: "Dobro je što NBS želi da deo novca dobijenih od privatizacije usmeri na otplatu spoljnjeg duga, jer je on veliki i stalno raste".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.