Izvor: S media, 27.Apr.2012, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlađi od 23 godine mogu samo da naslede akcije

Na 31 akciju Telekoma Srbija moći će da računa 4,8 miliona građana. Početna cena jedne akcije na berzi iznosiće 2,27 evra, odnosno ukupno 70,30 evra, saznaju 24 sata.rs. Svi građani da bi ostvarili ovo pravo moraju da ispune i određene uslove koji su važili kada je zakon o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu donet.

I Dojče banka posrće

NBS kaznila dve velike banke

Akcije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Telekoma u narednih mesec dana

Zaposlenima, kao i bivišim radnicima u Telekomu pripašće 6,94 odsto besplatnih akcija ovog preduzeća. Očekuje se da će njihova podela biti pre izbora, a Vlada je zadužila Telekom da sprovede sve neophodne aktivnosti kako bi se omogućili raspodela i trgovina na berzi.

Kako kaže Miroslav Radaković, broker iz „Sinteza invest grupe”, svi oni koji se odluče da prvih dana prodaju svoje akcije mogu da očekuju solidan prihod jer je početna cena visoka. Procene su da će vrednost ovih hartija od vrednosti imati trend rasta.

Pročitajte o svim uslovima za besplatne akcije:

Godine

Pravo na besplatne akcije ostvaruju svi oni koji su do 31. decembra 2007. godine napunili 18 godina. Prijavljivanje građana trajalo je šest meseci i završeno je 31. jula 2008.

Prebivalište

Osim godina, zakonom je propisano i da su na dan sticanja statusa nosilaca prava građani bili upisani u birački spisak nadležnih opštinskih organa, kao i da su na dan stupanja Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu državljani Republike Srbije. Takođe, potrebno je da su 30. juna 2007. godine imali prebivalište na teritoriji Srbije.

Pravo

Propisano je i da građani koji dobijaju besplatne akcije, po ranijim zakonima, to pravo nisu na bilo koji način ostvarili u celosti i delimično i da su upisani u evidenciju nocilaca prava koju vodi Agencija za privatizaciju. Pravo nad ovim akcijama, u slučaju da su nosioci preminuli imaju njihovi naslednici.

Procedura

Kao i u ranijim podelama akcija NIS i Aerodroma „Nikola Tesla”, akcije će biti prenete na vlasničke račune u Centralnom registru hartija od vrednosti. Davanjem naloga ovlašćenom brokeru, građani će moći da ih prodaju. Na sajtu www.priv.rs dostupan je spisak 1.272 pošte u Srbiji koje su ovlašćene za prodaju akcija.

Vrednost do sada podeljenih akcija

Jučerašnja cena na berzi

NIS 660

Aerodrom „Nikola Tesla” 480

Akcijski fond 1.700 dinara

Akcije koje čekamo

Telekom 70,37 evra (početna cena)

EPS 150 evra (procena)

Akcijski fond 3.500 dinara (očekivanja)

foto:Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Telekom Srbija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.