Ministarstvo spoljnih poslova Rusije čestitalo sunarodnicima Dan Rusije; Petar Veliki pretvorio Rusiju u veliku državu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2022, 14:42

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije čestitalo sunarodnicima Dan Rusije; Petar Veliki pretvorio Rusiju u veliku državu

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije čestitalo je sunarodnicima Dan Rusije istorijskom fotografijom koja nagoveštava ishod bilo kakvog "širenja na Istok".

"Uljudno smo ih molili da se ne šire na Istok. Srećan Dan Rusije", piše u opisu fotografije, objavljene na Telegramu, preneo je Sputnjik.

Na slici su prikazani vojni šlemovi neprijatelja ruske države koji su pretrpeli poraze u različitim epohama: šlem tevtonskih vitezova koje je Aleksandar Nevski porazio na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Čudskom jezeru 1242. godine, šlem poljskih intervencionista koje su iz Moskve proterali ustanici na čelu sa Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim 1612, šlem Napoleona koga je ruska carska vojska proterala iz Rusije 1812. godine i šlem vojnika Vermahta koje je Crvena armija porazila 1945. godine.

Na poslednjem, petom mestu ostavljen je prazan kvadrat.

Na ceremoniji dodele državnih nagrada "Heroj rada" u Kremlju, praznik je čestitao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Danas smo posebno svesni toga koliko je važno za otadžbinu, za naše društvo, narod da budemo ujedinjeni. Takvo jedinstvo, privrženost otadžbini, odgovornost za nju zaveštali su nam naši preci", rekao je Putin.

On je istakao da Rusi znaju kakvu veliku snagu imaju te vekovne tradicije, moralne vrednosti, duhovni temelji.

"Oni su nastajali i jačali su tokom hiljadugodišnje istorije Rusije i danas objedinjuju naš multinacionalni narod za koji su oduvek iskrena, duboka osećanja patriotizma bila i ostala svetinja", kazao je Putin.

Putin: Petar Veliki pretvorio Rusiju u veliku državu

Ruski predsednik Vladimir Putin, na današnjoj ceremoniji uručivanja državnih priznanja u Kremlju povodom praznika Dana Rusije, poručio je da su reforme koje je sproveo ruski imperator Petar Veliki bile osnov za razvoj Rusije i pretvorile su zemlju u jednu od najvećih država na svetu.

Putin je podsetio da se ove godine obeležava 350 godina od rođenja Petra Velikog.

"Sa punim pravom ga zovu veliki reformator, uspeo je da sprovede ogromne promene praktično u svim sferama života. Pre svega u državnoj upravi, ekonomskom razvoju, stvaranju moćnih i nepobedivih armija i flota. Za to vreme je napravljen i ogroman napredak u obrazovanju, prosveti, zdravstvu i kulturi", kazao je Putin, prenosi Sputnjik.

Kako je rekao, o Petru Velikom i dalje postoje sporenja, ali nemoguće je ne priznati da je upravo pod njegovim vođstvom Rusija postala jaka i svetska sila.

"Danas mu mi odajemo priznanje, jer je bio neverovatna ličnost, jer je sprovodio sve što je zamislio dosledno i uporno", kazao je Putin.

Osvrnuo se i na svoje pretke, rekavši da su oni bili prvenstveno seljaci, a potom i radnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.